ΟΠΕΚ: Το Brexit απειλεί την παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο

Ο Οργανισμός αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη αν και διατήρησε τη συνολική του εκτίμηση για την ζήτηση πετρελαίου. Τόνισε ότι το Brexit εντείνει τους πτωτικούς κινδύνους στην Ευρώπη.

ΟΠΕΚ: Το Brexit απειλεί την παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο

Η απόφαση της Βρετανίας να φύγει από την ΕΕ θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και την ευρωπαϊκή ζήτηση για πετρέλαιο, τόνισε σήμερα ο ΟΠΕΚ στη μηνιαία έκθεσή του.

Ο Οργανισμός υποβάθμισε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη του 2017 σε 3% από 3,1%, ενώ παράλληλα εκτίμησε ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα επιβραδυνθεί σε 1,2% αντί για 1,5% κατά το τρέχον έτος.

Το καρτέλ δεν αναθεώρησε την συνολική του αξιολόγηση για την ανάπτυξη της ζήτησης το 2017, προβλέποντας νέα ζήτηση 1,2 εκατ. βαρελιών την ημέρα. Ωστόσο, το MarketWatch τονίζει πως η οικονομική ανάπτυξη και η ζήτηση για το κύριο προϊόν του ΟΠΕΚ είναι συνδεδεμένα.

Η ζήτηση στην Ευρώπη «αντιμετωπίζει σημαντικούς πτωτικούς κινδύνους (...) ως αποτέλεσμα των αβεβαιοτήτων που συνδέονται με την οικονομία της περιοχής εξαιτίας του βρετανικού δημοψηφίσματος, μεταξύ άλλων προκλήσεων», υπογράμμισε στο κείμενο το ερευνητικό τμήμα του Οργανισμού με έδρα τη Βιέννη.

Ο ΟΠΕΚ τόνισε ότι η παραγωγή χωρών εκτός του καρτέλ θα υποχωρήσει φέτος κατά 880.000 βαρέλια την ημέρα σε σχέση με το 2015, σε 56,03 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η προσαρμογή προς τα κάτω του αριθμού αυτού οφείλεται κυρίως στην χαμηλότερη παραγωγή σε Καναδά και Ηνωμένες Πολιτείες. Η προσφορά πετρελαίου από χώρες εκτός ΟΠΕΚ αναμένεται ότι θα μειωθεί κατά 110.000 βαρέλια την ημέρα, σε 55,92 εκατ. βαρέλια την ημέρα κατά μέσο όρο.

Ο Οργανισμός αναμένει ότι η ζήτηση για το πετρέλαιό του θα αγγίξει τα 31,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα φέτος. Για το 2017, εκτιμά ότι η ζήτηση θα είναι 33 εκατ. βαρέλια, δηλαδή 1,1 εκατ. παραπάνω σε σύγκριση με το 2016.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v