BlackRock: Η Αυστραλία σε σοβαρό κίνδυνο να χάσει το ΑΑΑ

Η ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία δεν μπορεί να εγγυηθεί τα δημοσιονομικά μέτρα που θα χαλιναγωγήσουν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού. Η χώρα έχει έξι με 12 μήνες για να κινητοποιηθεί, ενώ οι μεγάλες της τράπεζες έχουν ήδη υποβαθμιστεί.

BlackRock: Η Αυστραλία σε σοβαρό κίνδυνο να χάσει το ΑΑΑ

Η Αυστραλία κινδυνεύει σοβαρά να χάσει τη βαθμολογία ΑΑΑ από την S&P Global Ratings, καθώς η εκλογική αναμέτρηση την οποία κέρδισε με ισχνή πλειοψηφία ο πρωθυπουργός Μάλκολμ Τέρνμπουλ και μια πιθανώς δύστροπη γερουσία, εμποδίζουν τα απαραίτητα κυβερνητικά μέτρα για χαλιναγώγηση του ελλείμματος στον κρατικό προϋπολογισμό.

Όπως τόνισε ο Stephen Miller, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος στην BlackRock για την Αυστραλία, «υπάρχει σοβαρός κίνδυνος (...) Νομίζω ότι το μήνυμα που έστειλε ο S&P ήταν το εξής: Καθυστερούσατε για καιρό και τώρα βρίσκεστε σε κίνδυνο. Αν δεν κινητοποιηθείτε, ας πούμε μέσα σε έξι με 12 μήνες, η ζυγαριά γέρνει προς την πιθανότητα να υποβαθμιστείτε».

Στις 7 Ιουλίου, ο S&P υποβάθμισε το ΑΑΑ της Αυστραλίας από σταθερό σε αρνητικό, διότι η εκλογική νίκη της κυβέρνησης δεν ήταν αρκετά ισχυρή ώστε να επιτρέψει δυναμικά μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής που θα χαλιναγωγήσουν τα ελλείμματα. Η προοπτική για τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, οι οποίες είναι μεταξύ των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιριών της Αυστραλίας, υποβαθμίστηκε αμέσως από τον S&P, διότι η πιστοληπτική τους ικανότητα εξαρτάται από την κυβερνητική υποστήριξη.

Η ισχνή πλειοψηφία του κυβερνητικού συνασπισμού ίσως σημαίνει μια «πιθανώς πιο δύστροπη γερουσία», επεσήμανε ο Miller. «Δε θα θεωρούσα αυτό το μίγμα πρόσφορο για οποιαδήποτε ουσιαστική δημοσιονομική μεταρρύθμιση», εκτίμησε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v