Ο Μπερνάνκε καλεί την Ιαπωνία να ρίξει «χρήμα από το ελικόπτερο»

Ο Μπεν Μπερνάνκε προειδοποίησε συνεργάτες του Άμπε πως υπάρχει κίνδυνος η Ιαπωνία να επιστρέψει σε αποπληθωρισμό. Κάλεσε τον Ιάπωνα πρωθυπουργού να ενισχύσει της πολιτικές νομισματικής χαλάρωσης με μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης.

Ο Μπερνάνκε καλεί την Ιαπωνία να ρίξει «χρήμα από το ελικόπτερο»

Ο Μπεν Μπερνάνκε πρότεινε την ιδέα του «χρήματος από το ελικόπτερο» σε συζητήσεις που είχε στην Ουάσιγκτον με οικονομικούς συμβούλους του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε.

Ο Ετσούρο Χόντα, σύμβουλος του Ιάπωνα πρωθυπουργού, δήλωσε στο Bloomberg ότι κατά την διάρκεια συζήτησης που είχε με τον πρώην επικεφαλής της Fed τον Απρίλιο, ο κ. Μπερνάνκε τον προειδοποίησε πως υπάρχει κίνδυνος η Ιαπωνία να επιστρέψει σε αποπληθωρισμό.

Ο κ. Μπερνάνκε σημείωσε ότι το «χρήμα από το ελικόπτερο» θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού.

Σε συνάντηση που είχε με τον ίδιο τον Ιάπωνα πρωθυπουργό την Τρίτη, ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης υποστήριξε πως η Ιαπωνία πρέπει να συνεχίσει τις πολιτικές νομισματικής χαλάρωσης, προσθέτοντας ταυτόχρονα και μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο κ. Μπερνάνκε είπε στον κ. Άμπε ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας συνεχίζει να διαθέτει εργαλεία για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Συνεργάτης του κ. Άμπε ανέφερε πως στην συνάντηση της Τρίτης δεν αναφέρθηκε η ιδέα του «χρήματος από το ελικόπτερο». Ο ίδιος διέψευσε δημοσίευμα της εφημερίδας Sankei σύμφωνα με το οποίο αξιωματούχοι γύρω από τον Ιάπωνα πρωθυπουργός εξετάζουν σαν λύση το «χρήμα από το ελικόπτερο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v