Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αύξηση 9,5% στις πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη το εξάμηνο

Η αύξηση στις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων επιβραδύνθηκε στο μήνα, καθώς το βρετανικό δημοψήφισμα έπληξε την οικονομική εμπιστοσύνη. Ωστόσο η ανάπτυξη σε Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία ξεπέρασε τον μέσο όρο. Μια πτώση στη Βρετανία ήταν η πρώτη από τον Οκτώβριο.

Αύξηση 9,5% στις πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη το εξάμηνο

Επιβραδύνθηκε η ανάπτυξη στις πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη τον Ιούνιο, καθώς το βρετανικό δημοψήφισμα και η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου υπέρ του Brexit επηρέασε την επιχειρηματική και την καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Οι εγγραφές νέων οχημάτων αυξήθηκαν κατά 6,5% σε σχέση με το περασμένο έτος, σε 1,51 εκατ. αυτοκίνητα. Πρόκειται για την πιο αδύναμη άνοδο από τον Μάρτιο και μετά, καθώς η ζήτηση στη Βρετανία -τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της περιοχής- μειώθηκε κατά 0,8%.

Οι πωλήσεις του πρώτου εξαμήνου ενισχύθηκαν κατά 9,1% σε 8,09 εκατ. αυτοκίνητα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Ένωσης Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA).

Το Bloomberg επισημαίνει ότι οι μετοχές των περισσότερων αυτοκινητοβιομηχανιών δεν έχουν ακόμη ανακάμψει πλήρως από την παγκόσμια βουτιά στα χρηματιστήρια που ακολούθησε το βρετανικό δημοψήφισμα, το οποίο έχει πλήξει την οικονομική εμπιστοσύνη.

«Η δραματικά μειωμένη καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Βρετανία μετά το δημοψήφισμα για το Brexit πιθανώς θα οδηγήσει σε ένα σημαντικό πλήγμα στις πωλήσεις», επιβεβαίωσε σε έκθεσή του και ο Peter Fuss, αναλυτής του τομέα αυτοκινήτου στη συμβουλευτική εταιρία EY. «Αν μη τι άλλο, οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες θα δουν έναν αντίκτυπο με τη μορφή χαμηλότερων εξαγωγών στη Βρετανία, καθώς τα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στη Γερμανία είναι πιο ακριβά για τους Βρετανούς αγοραστές, λόγω της πιο αδύναμης στερλίνας».

Για τα συμπεράσματά της, η ACEA συγκεντρώνει στοιχεία από τις 28 χώρες της ΕΕ εκτός της Μάλτας, καθώς και από την Ελβετία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v