Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ευρωζώνη επέστρεψε σε πληθωρισμό τον Ιούνιο

Έπειτα από τέσσερις συνεχόμενους μήνες μειούμενων ή σταθερών τιμών, οι τιμές της ευρωζώνης ενισχύθηκαν κατά 0,1% σε ετήσια βάση και 0,2% σε μηνιαία. Αμετάβλητος στο 0,8% ο βασικός πληθωρισμός τον Ιούνιο.

Η ευρωζώνη επέστρεψε σε πληθωρισμό τον Ιούνιο

Η ευρωζώνη επέστρεψε σε πληθωρισμό τον Ιούνιο, έπειτα από τέσσερις συνεχόμενους μήνες μειούμενων ή σταθερών τιμών, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η Eurostat.

Οι τιμές στην ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 0,1% σε ετήσια βάση, επιβεβαιώνοντας μια αρχική εκτίμηση της στατιστικής υπηρεσίας πριν από δύο εβδομάδες. Σε μηνιαίους όρους, οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 0,2%.

Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος στον μήνα, στο 0,8%. Ο δείκτης πληθωρισμού που εξαιρεί τρόφιμα, ενέργεια, αλκοόλ και καπνό, ανέβηκε στο 0,9% από 0,8% τον Μάιο. Και οι δύο αναγνώσεις επιβεβαίωσαν τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές ενέργειας μειώθηκαν τον Ιούνιο, αν και η πτώση επιβραδύνθηκε σε 6,4% από το 8,1% του Μαΐου. Σε ετήσια βάση, οι τιμές ήταν 1,7% υψηλότερες.

Οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν 1,1% σε ετήσια βάση, ποσοστό που αντανακλά την πιο ισχυρή άνοδο σε σχέση με όλες τις τιμές. Τον περασμένο μήνα είχαν ενισχυθεί κατά 1%.

Η ετήσια άνοδος του Ιουνίου αποτελεί θετικό στοιχείο, ωστόσο δεν πλησιάζει στο ελάχιστο τον στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό κοντά στο 2%, τονίζει το Reuters. Οι τιμές στο μπλοκ των 19 δεν είχαν ενισχυθεί από τον Ιανουάριο και μετά, ενώ η περιοχή εμφάνισε αποπληθωρισμό κατά τους τρεις από τους τέσσερις μήνες και μια μηδενική ανάγνωση τον Μάρτιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v