Στο φως απόρρητο τμήμα της έκθεσης για την 9/11

Οι 28 σελίδες που ήταν απόρρητες για 13 χρόνια περιλαμβάνουν πληροφορίες για πιθανές διασυνδέσεις των αεροπειρατών με ανθρώπους που είχαν σχέση με την Σαουδική Αραβία. Το Ριάντ καλωσόρισε την δημοσίευση μέσω του πρέσβη της χώρας στις ΗΠΑ.

Στο φως απόρρητο τμήμα της έκθεσης για την 9/11

Επιτροπή του Κογκρέσου δημοσίευσε την Παρασκευή 28 σελίδες της επίσημης έκθεσης για την 11 Σεπτεμβρίου οι οποίες ήταν απόρρητες για 13 χρόνια.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι σελίδες αναφέρονται σε πιθανές διασυνδέσεις των τρομοκρατών με ανθρώπους που είχαν σχέση με την Σαουδική Αραβία. 

Οι επίμαχες σελίδες δημοσιεύτηκαν μετά από χρόνια αντιπαραθέσεων ανάμεσα στο Κογκρέσο, διάφορες υπηρεσίες της αμερικάνικης κυβέρνησης, τις οικογένειες των θυμάτων και τα κόμματα των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών.

Σύμφωνα με το Reuters, η δημοσίευση των μέχρι πρότινος απόρρητων σελίδων δεν αναμένεται να βάλει τέλος στην διαμάχη για το ρόλο της Σαουδικής Αραβίας στην επίθεση στους Δίδυμους Πύργους. Πολλοί αξιωματούχοι που ήταν ενάντια στην δημοσίευση ανησυχούν ότι μπορεί να βλάψουν τις διπλωματικές σχέσεις με το Ριάντ.

Σημειώνεται πως 15 από τους 19 αεροπειρατές που συμμετείχαν στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν πολίτες της Σαουδικής Αραβίας.

«Με βάση διάφορα έγγραφα του FBI και της CIA, ορισμένοι από τους αεροπειρατές, ενώ ήταν στις ΗΠΑ, φαίνεται πως είχαν επαφές με άτομα που μπορεί να είχαν διασυνδέσεις με την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας» σημειώνεται στην έκθεση στην οποία παρατίθεται κατάλογος με τους υποτιθέμενους συνδέσμους.

Περιλαμβάνουν καταγεγραμμένες επαφές ανάμεσα σε Σαουδάραβες στην Καλιφόρνια και μια κατάθεση ότι ένας άνθρωπος που φέρεται πως ήταν αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας έμεινε στο ίδιο ξενοδοχείο στην Βιρτζίνια με έναν από τους αεροπειρατές.

Ο πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ, Αμπντουλάχ Αλ Σαούντ, δήλωσε πως η χώρα του καλωσορίζει την δημοσίευση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v