Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απέτυχε το πραξικόπημα κατά του Ερντογάν

Πάνω από 1.500 οι συλληφθέντες στρατιωτικοί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία. Παύθηκαν 29 συνταγματάρχες. Δεκάδες νεκροί, χιλιάδες τραυματίες. Καμία δύναμη δεν βρίσκεται πάνω τη βούληση του λαού διαμήνυσε ο Ερντογάν. Η στήριξη από Ομπάμα, ΕΕ, ΝΑΤΟ και Αθήνα. ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.

Απέτυχε το πραξικόπημα κατά του Ερντογάν

Συνολικά 1.563 στρατιωτικοί έχουν συλληφθεί σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος από μια ομάδα στασιαστών στρατιωτών στην Τουρκία, η οποία φαίνεται πως έχει κατασταλεί σήμερα το πρωί, αλλά κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 90 ανθρώπους ενώ χιλιάδες είναι οι τραυματίες από τις συγκρούσεις, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Εξάλλου πέντε στρατηγοί και 29 συνταγματάρχες παύθηκαν από τα καθήκοντά τους κατ' εντολην του υπουργού Εσωτερικών Εφκάν Αλά, διευκρίνισε το πρακτορείο. 

Οπως μετέδωσε το πρακτορείο, παραδόθηκαν και περίπου 200 στρατιώτες που είχαν οχυρωθεί στο επιτελείο ενόπλων δυνάμεων.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ δήλωσε πως, «εάν είχαν επικρατήσει οι πραξικοπηματίες, θα άλλαζε ακόμη και το καθεστώς».

Το πρωί τα τηλεοπτικά κανάλια έδειχναν εικόνες από διάφορες περιοχές στην 'Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, στρατιώτες να παραδίδονται στους αστυνομικούς, αλλά και στους οπαδούς του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Σε μία από αυτές τις περιπτώσεις, στην πρώτη γέφυρα του Βοσπόρου, μετά την παράδοση των στρατιωτικών, ένας από αυτούς δολοφονήθηκε από το πλήθος.

Ωστόσο, η τάξη στην Τουρκία δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως, καθώς υπάρχουν στρατιωτικοί θύλακες αντίστασης, κυρίως στην Αγκυρα, ενώ ο πρόεδρος Ερντογάν φαίνεται να διαχειρίζεται την κατάσταση από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, όπου προσγειώθηκε νωρίς το πρωί του Σαββάτου. 

Το διάγγελμα Ερντογάν

Ο τούρκος πρόεδρος έκανε την εμφάνισή του στο αεροδρόμιο, όπου χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκε στο χώρο του αεροδρομίου για να τον υποδεχτεί.

Ο ίδιος δήλωσε αρχικά ότι καμία δύναμη δεν βρίσκεται πάνω τη βούληση του λαού. Λίγο μετά σε διάγγελμά του τόνισε πως η απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος η οποία εκδηλώθηκε χθες ήταν μια πράξη εσχάτης προδοσίας και διεμήνυσε ότι οι υπεύθυνοι για αυτή θα πληρώσουν βαρύ τίμημα.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, η στάση αυτή έγινε από μια μειονότητα στις τάξεις των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων, η οποία δεν μπορεί να χωνέψει την ενότητα της χώρας.

Η Τουρκία δεν είναι πια η παλιά Τουρκία, είπε και πρόσθεσε ότι η απόπειρα πραξικοπήματος θα είναι ένας λόγος για να υπάρξει κάθαρση στις τάξεις του στρατού. Ορισμένοι στις ένοπλες δυνάμεις παίρνουν διαταγές από την Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, υποστήριξε ο πρόεδρος της Τουρκίας, αναφερόμενος προφανώς στον αυτοεξόριστο ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο Ερντογάν είπε ακόμη πως τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν τις τελευταίες ώρες δείχνουν πως η δομή του Γκιουλέν είναι μια ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση. Πρόσθεσε ότι το ξενοδοχείο όπου παραθέριζε βομβαρδίστηκε μετά την αναχώρησή του από αυτό. Ημουν στόχος των πραξικοπηματιών, σημείωσε.

Παράλληλα επισήμανε ότι δεν γνωρίζει πού βρίσκεται ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας. Ο πρόεδρος της Τουρκίας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη πολλές συλλήψεις αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων και ότι αυτές θα συνεχιστούν και θα συλληφθούν και πιο υψηλόβαθμα στελέχη. Διεμήνυσε ότι θα ολοκληρώσει την κάθαρση στον τουρκικό στρατό.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε πως δεν σκοπεύει να παραδώσει τη χώρα σε καμιά δύναμη κατοχής, ενώ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του συνεχίζει να ασκεί την εξουσία από την Άγκυρα. Ακόμη, ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι εκατομμύρια πολίτες βρίσκονται στους δρόμους και διαδηλώνουν εναντίον της απόπειρας πραξικοπήματος. Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι θα μείνει «με τον λαό του», δεν θα πάει πουθενά και ότι η Τουρκία θα εκδημοκρατιστεί περαιτέρω.


Real.gr Δηλώσεις Ερντογάν από realmedialive

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε νωρίτερα ότι η κατάσταση βρίσκεται «σε γενικές γραμμές υπό έλεγχο» και ότι το πραξικόπημα τελειώνει. O ίδιος πρόσθεσε ότι πάνω από 750 στρατιωτικοί διάφορων βαθμών έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής. Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε επίσης ότι είναι νεκρός ένας από τους επίδοξους πραξικοπηματίες, με βαθμό ανώτατου αξιωματικού. Ο πρώην Συνταγματάρχης Μ. Κοσέ (αποπέμφθηκε τον Μάρτιο) φέρεται να είναι ο εγκέφαλος του πραξικοπήματος.

Παράλληλα ανακοίνωσε το πρωί του Σαββατου πως διόρισε έναν νέο προσωρινό αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων για να αντικαταστήσει τον στρατηγό Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος φέρεται ότι ειναι κρατούμενος των στρατιωτικών που πραγματοποίησαν την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Ο στρατηγός Ουμίτ Ντουντάρ, διοικητής της Πρώτης Στρατιάς που έχει έδρα την Κωνσταντινούπολη, διορίσθηκε σ' αυτό το ανώτατο στρατιωτικό αξίωμα.

Oι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν ένα στρατιωτικό ελικόπτερο το οποίο προφανώς βρισκόταν στα χέρια των «στασιαστών» καθώς πυροβολούσε εναντίον των γραφείων της κρατικής εταιρείας δορυφορικών επικοινωνιών Turksat στην Άγκυρα. Παράλληλα, αεροσκάφη F-16 βομβάρδισαν άρματα μάχης των επίδοξων πραξικοπηματιών γύρω από το προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα Άγκυρα, δήλωσε πηγή προσκείμενη στην τουρκική προεδρία.

Τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν ότι ένα αεροσκάφος έριξε μια βόμβα κοντά στο προεδρικό μέγαρο και ότι αμέσως μετά άρχισε να υψώνεται μια στήλη καπνού στη συνοικία Μπέστεπε, προάστιο της τουρκικής πρωτεύουσας όπου βρίσκεται το προεδρικό μέγαρο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Εξάλλου το τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT όπως και το CNN Turk είναι ξανά στον αέρα. Ξένα πρακτορεία μεταδίδουν ότι οι νεκροί από τις συγκρούσεις είναι τουλάχιστον 60.

Ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι το πραξικόπημα τελείωσε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι οι στασιαστές θα δικαστούν για έσχατη προδοσία ενώ ο πρώην Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να επιστρέψουν στους στρατώνες τους. 

Από την πλευρά τους τόσο οι ΗΠΑ και η ΕΕ, όσο και Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία έσπευσαν μετά απο καθυστέρηση αρκετών ωρών να δηλώσουν δημοσίως ότι στηρίζουν το καθεστώς του Ρ. Τ. Ερντογάν.

 

 


Λίγο μετά τη 11.00, ο στρατός ανακοίνωσε ότι ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, επιβάλλοντας στρατιωτικό νόμο. Οπως μετέδωσαν διεθνή μέσα, ακούστηκαν σειρά ισχυρών εκρήξεων στην Άγκυρα, ενώ δυνάμεις του στρατού συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για 17 νεκρούς αστυνομικούς από επίθεση του στρατού στο αρχηγείο της αστυνομίας για ανατίναξη ελικοπτέρου με στασιαστές από μαχητικό αεροσκάφος, αλλά και βόβμες στο κοινοβούλιο.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι έχουν συλληφθεί από τις δυνάμεις της αστυνομίας τρεις πραξικοπηματίες, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρο αν μεταξύ τους βρίσκεται ο επικεφαλής της κίνησης. 

Από νωρίς είχαν διακοπεί οι τηλεπικοινωνίες, το internet, ενώ είχαν κλείσει από στρατεύματα δυο γέφυρες στο Βόσπορο.

 

Το μήνυμα Ομπάμα και η παρέμβαση ΝΑΤΟ

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μίλησε με τον υπουργό Εξωτρικών Τζον Κέρι και σε μήνυμά του, σημείωσε ότι όλα τα κόμματα θα πρέπει να στηρίξουν την εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας.

Παρέμβαση έκανε και ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ, καλώντας για πλήρη σεβασμό των δημοκρατικών δυνάμεων στην Τουρκία.  

Τον Τούρκο πρόεδρο στήριξαν με δηλώσεις τους η Αγκελα Μέρκελ όσο και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ζητώντας να στηριχθεί η νόμιμη κυβέρνηση της Τουρκίας. 

Ερντογάν: Βγείτε στους δρόμους 

Χθές και λίγο μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε βιντεοσκοπημένο μήνυμα μέσω κοινωνικών δικτύων στους Τούρκους πολίτες, καθώς δεν λειτουργούν τηλεπικοινωνίες και τηλεόραση στη χώρα, τονίζοντας ότι είναι ασφαλής και καλώντας τους να βγουν στους δρόμους και να διαμαρτυρηθούν για το πραξικόπημα που βρίσκεται σε εξέλιξη. 
 
Ο κ. Ερντογάν, ο οποίος δεν ήταν επίσημα γνωστό πού βρισκόταν, κατηγόρησε για την εξέλιξη αυτή το κίνημα του αυτοεξόριστου Γκιουλέν, θεωρώντας το υπεύθυνο για την προσπάθεια ανατροπής του. Τουρκικές προεδρικές πηγές απέδωσαν επίσης το πραξικόπημα στον Φετουλάχ Γκιουλέν. «Είναι μια απόπειρα πραξικοπήματος από το κίνημα Γκιουλέν, για το οποίο είχαν αφήσει υπόνοιες γνωστοί Γκιουλενιστές».
 
Πάντως, σύμφωνα με ομάδα που πρόσκειται στον Γκιουλέν ο πρώην ιμάμης δήλωσε ότι δεν έχει καμία σχέση με το πραξικόπημα. Είναι πολύ ανεύθυνοι όσοι μου ρίχνουν τέτοιες ευθύνες, φέρεται να δήλωσε εκφράζοντας την ανησυχία του για την ασφάλεια όσων είναι στην Τουρκία. 
 
Λίγο πριν τις 12.00, ο Στρατός στην Τουρκία εξέδωσε ανακοινωθέν με το οποίο υποστήριξε ότι ανέλαβε τη διακυβέρνηση "για τη δημοκρατική τάξη και τη διατήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων". Το ανακοινωθέν, που έκανε λόγο για προδοσία από τον Ερντογάν, ανέφερε ότι όλες οι υφιστάμενες διεθνείς σχέσεις της Τουρκίας θα διατηρηθούν. 

Ο στρατός απαγόρευσε την κυκλοφορία στους δρόμους ενώ όπως σημειώνει το ανακοινωθέν, το «Συμβούλιο Ειρήνης στη Χώρα», ετοιμάζει νέο Σύνταγμα για την αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο διοικητής της πρώτης Στρατιάς Umit Dundar δήλωσε σε μήνυμά του στην τηλεόραση ότι ο τουρκικός στρατός δεν στηρίζει το πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης Ερντογάν, σε μια ένδειξη ότι δεν συμμετέχει ολόκληρος ο τουρκικός στρατός στην ανατροπή.

Πολλοί τούρκοι καταφεύγουν στα ΑΤΜs για να σηκώσουν χρήματα ενώ η λίρα βυθίστηκε στις διεθνείς αγορές μετά την ανακοίνωση της είδησης. 

Γιλντιρίμ: Εχουμε απόπειρα πραξικοπήματος

Xθες το βράδυ, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ επιβεβαίωσε τις συγκεχυμένες πληροφορίες που διέρρεαν στα διεθνή μέσα για κλειστές γέφυρες στο Βόσπορο και πυροβολισμούς στην Αγκυρα, σημειώνοντας ωστόσο ότι είναι λάθος να χαρακτηριστεί σαν πραξικόπημα, καθώς πραγματοποιείται από μια ομάδα των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. 

Ο ίδιος τόνισε στο κανάλι CNN Turk πως αυτοί που είναι υπεύθυνοι για την απόπειρα θα τιμωρηθούν με τον πιο σκληρό τρόπο. Πρόσθεσε δε πως τίποτε δεν πρόκειται να βλάψει την τουρκική δημοκρατία και κάλεσε σε ψυχραιμία.

Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών πηγών στο CNN Turk, ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ασφαλής.

Το κρατικό Anadolu Ageny μεταδίδει ότι υπάρχει σε εξέλιξη ομηρία στο στρατηγείο του στρατού στην Άγκυρα και μεταξύ των ομήρων φέρεται να βρίσκεται και ο αρχηγός του στρατού.

Νωρίτερα τουρκικοί τηλεοπτικοί σταθμοί μετέδωσαν ότι ο στρατός έχει αποκλείσει την είσοδο σε δύο γέφυρες που ενώνουν το ευρωπαϊκό με το ασιατικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης.

Όπως μεταδίδει το Reuters, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα έκαναν πτήσεις πάνω από την Άγκυρα, ενώ ακούστηκαν πυροβολισμοί. 

Το κανάλι ΝΤV μεταδίδει εικόνες από τεθωρακισμένα οχήματα στο αεροδρόμιο Ατατούρκ. 

Στήριξη Ερντογάν από την Αθήνα

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγιπ Ερντογάν θα έχει το Σάββατο ο κ.Τσίπρας.

Σύμφωνα με συνεργάτες του, τις πρώτες πρωινές ώρες συνομίλησαν οι διπλωματικοί τους σύμβουλοι.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός μετέφερε μήνυμα στήριξης της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης και της Δημοκρατίας στην Τουρκία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε από τις 10.30 μμ για τις εξελίξεις στην Τουρκία από τον διοικητή της ΕΥΠ.

Στη συνέχεια, ο κ.Τσίπρας επικοινώνησε με τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ. 

Ο κ. Τσίπρας επκοινώνησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ενημέρωσε για την κατάσταση. Συμφώνησαν δε στην ανάγκη για ψυχραιμία και στενή παρακολούθηση των εξελίξεων.

Ταυτόχρονα, σε εξέλιξη βρίσκεται έκτακτη σύσκεψη υπό τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, για τις εξελίξεις στην Τουρκία ενώ και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς επιστρέφει εσπευσμένα από την Μογγολία, όπου μετείχε στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών ΕΕ-Ασίας.

Ο κ. Τόσκας έχει καλέσει τον αρχηγό της ελληνικής αστυνομίας αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Τσουβάλα και όλους τους επιτελείς με τους οποίους συζητάει το θέμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτή τη φάση γίνεται αποτίμηση της κατάστασης προκειμένου να καθοριστούν και οι ενέργειες της ΕΛΑΣ αν χρειαστεί.

Μέχρι στιγμής, έχει αποφασισθεί να τεθούν σε επιφυλακή αστυνομικές δυνάμεις στις παραμεθόριες περιοχές (σ.σ. στον Εβρο και στα νησιά του Ν/Α Αιγαίου).

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε επιφυλακή βρίσκονται και οι Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου. Ωστόσο, δεν έχει γίνει ανάκληση αδειών, όπως ξεκαθαρίζουν αρμόδιες πηγές. 

 

Οι πρώτες αντιδράσεις

Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι βρίσκεται σε εξέλιξη πιθανό πραξικόπημα στην Τουρκία, σημειώνοντας πως "δεν πρόκειται για λίγους συνταγματάρχες". 

Παρέμβαση με ιδιαίτερη σημασία έκανε ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών Τζον Κέρι, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν ελπίδες για σταθερότητα και συνέχεια στην Τουρκία. 

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο Μπαράκ Ομπάμα έχει ενημερωθεί για τις εξελίξεις στην Τουρκία.

Ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ απηύθυνε έκκληση να αποφευχθεί το αιματοκύλισμα στην Τουρκία ενώ το γαλλικό υπουργείο εξωτερικών ζήτησε από τους γάλλους πολίτες που βρίσκονται στην Τουρκία να παραμείνουν ασφαλείς.

Τι είναι το κίνημα Γκιουλέν

Το κίνημα Γκιουλέν αριθμεί εκατομμύρια οπαδούς στην Τουρκία και θεωρείται μια μετριοπαθής και μοντέρνα εκδοχή του Ισλάμ.

Ο ηγέτης του, ένας πρώην ιμάμης ονόματι Φετουλάχ Γκιουλέν, αυτοεξορίστηκε και ζει στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ.

Στον πυρήνα των βασικών αρχών των γκιουλενιστών βρίσκεται η πεποίθηση πως οι θετικές επιστήμες δεν είναι ασυμβίβαστες με το Ισλάμ και πως θα πρέπει να υπάρχει μια κοινή κατανόηση όλων των θρησκειών.

Το κίνημα έχει πλοκάμια στον στρατιωτικό και κρατικό μηχανισμό της Τουρκίας και ασκεί επιρροή σε παγκόσμιο επίπεδο μέσω ένα δίκτυο εφημερίδων και τηλεοπτικών σταθμών.

Υπό τον έλεγχο του κινήματος βρίσκονται πολλοί οργανισμοί, μεταξύ των οποίων σχολεία και πανεπιστήμια στην Τουρκία, αλλά και στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Ασία και την Μέση Ανατολή.

Ο Γκιουλέν ήταν αρχικά ένας από τους βασικούς υποστηρικτές του Ταγίπ Ερντογάν και του κόμματος AKP, προτού ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ των δύο πλευρών ο οποίος κορυφώθηκε μετά το 2013 με μια σειρά συλλήψεων των μελών του κινήματος.

Γιλντιρίμ στο Twitter: Θα γίνει ό,τι είναι αναγκαίο, ακόμη και σημαίνει ανθρώπινες απώλειες

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε με ανάρτηση του στο Twitter πως οι δυνάμεις ασφαλείας θα αντιδράσουν στην απόπειρα πραξικοπήματος που βρίσκεται σε εξέλιξη, τονίζοντας ότι θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες.

Πρόσθεσε πως πολλά σημαντικά κτίρια βρίσκονται υπό πολιορκία.

Κάλεσε παράλληλα τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι και να μην ανεχθούν οποιεσδήποτε ενέργειες ενάντια στην δημοκρατία.

Αποστάσεις κρατά η αντιπολίτευση στην Τουρκία

Αποστάσεις από το πραξικόπημα πήρε ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου που δήλωσε: «Αυτή η χώρα έχει υποφέρει τόσο πολύ από τα πραξικοπήματα. Δεν θέλουμε να ξαναβιώσει τις ίδιες δυσκολίες. Διατηρούμε με πλήρη τρόπο την πίστη μας στη δημοκρατία.

Ο καθένας ξέρει πολύ καλά ότι το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα στηρίζεται στην ελεύθερη βούληση των πολιτών , που είναι απαραίτητη για την κοινοβουλευτική μας δημοκρατία».

Το ΑΚΡ παραμένει στην εξουσία, λέει ο αντιπρόεδρος

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) διατηρεί την εξουσία στη χώρα, δήλωσε σε τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, μετά την ανακοίνωση του στρατού ότι προχώρησε σε πραξικόπημα χθες βράδυ.

Μογκερίνι: Η ΕΕ παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Τουρκία

H Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε πριν από λίγο πως βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την μόνιμη αντιπροσωπία της ΕΕ στην Τουρκία και την μόνιμη αντιπροσωπεία της Βρυξέλλες, από την Μογγολία όπου βρίσκεται.

Η Φεντερίκα Μογκερίνι ζήτησε αυτοσυγκράτηση και σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς.

Εκκληση για ηρεμία από ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν απηύθυνε έκκληση για ηρεμία στην Τουρκία καθώς τα ΗΕ προσπαθούν να αποσαφηνίσουν την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Διεθνή Οργανισμού.

« Ο γ.γ. παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Τουρκία. Έχει γνώση των αναφορών για μια απόπειρα πραξικοπήματος στην χώρα. Τα Ηνωμένα Έθνη αναζητούν να αποσαφηνίσουν την κατάσταση που επικρατεί επί του εδάφους και απευθύνει έκκληση για ψυχραιμία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Φαρχάν Χαγκ. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v