Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνησή έχουν προχωρήσει ως τώρα σε ένα μπαράζ συλλήψεων και εκκαθαρίσεων στον στρατιωτικό και κρατικό μηχανισμό, ενώ σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu Agency ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» του πραξικοπήματος ομολόγησε την ενοχή του.
Το κρατικό πρακτορείο Anadolu Agency μετέδωσε ότι ο πτέραρχος και πρώην αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας, Ακίν Οτζούρκ, ομολόγησε στις τουρκικές αρχές ότι είχε ρόλο στο σχεδιασμό της απόπειρας πραξικοπήματος.
Ο πτέραρχος είχε συλληφθεί τις πρώτες πρωϊνές ώρες του Σαββάτου και εμφανιζόταν ως ο άνθρωπος που οργάνωσε την απόπειρα πραξικοπήματος.
Ωστόσο, σύμφωνα με τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι Haberturk ο πτέραρχος αρνήθηκε ότι είχε συμμετοχή στο πραξικόπημα και είπε στις αρχές ότι προσπάθησε να το αποτρέψει.
Εν τω μεταξύ σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης, έχουν συλληφθεί 103 στρατηγοί και ναύαρχοι. Παράλληλα, έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα 30 κυβερνήτες, περισσότεροι από 50 υψηλόβαθμα στελέχη του Δημοσίου, αλλά και 8.000 αστυνομικοί σε όλη τη χώρα.
Οι εκκαθαρίσεις επεκτάθηκαν τη Δευτέρα και στο υπουργείο Οικονομικών, όπου τέθηκαν σε διαθεσιμότητα περίπου 1.500 υπάλληλοι.
Συνολικά, έξι χιλιάδες συλλήψεις από τις ένοπλες δυνάμεις και τον δικαστικό κλάδο έχει πραγματοποιήσει μέχρι τώρα η Τουρκία.
Αναστέλλονται οι άδειες τριών εκατομμυρίων δημοσίων υπαλλήλων
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ανέστειλε τις άδειες για πάνω από τρία εκατομμύρια δημοσίους υπαλλήλους, σύμφωνα με κυβερνητικό διάταγμα που εκδόθηκε τη Δευτέρα.
Το διάταγμα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεων, αναφέρει πως οι δημόσιοι υπάλληλοι που βρίσκονται ήδη σε άδεια θα επιστρέψουν στις θέσεις τους το συντομότερο δυνατό.
Ερντογάν: Το κοινοβούλιο θα αποφασίσει για θανατική ποινή
Το τουρκικό κοινοβούλιο θα αποφασίσει για την επαναφορά της θανατικής ποινής, δήλωσε στο κανάλι CNN ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.
Ο ίδιος τόνισε πώς αν το κοινοβούλιο έπαιρνε μια τέτοια απόφαση ο ίδιος θα την ενέκρινε.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin«Θα χρειαστεί μια κοινοβουλευτική απόφαση για να αναληφθεί δράση. Ως πρόεδρος θα εγκρίνω οποιαδήποτε απόφαση προκύψει από το κοινοβούλιο» είπε στη συνέντευξη του στο CNN.
H Τουρκία κατήργησε την θανατική ποινή το 2004, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος την Παρασκευή έχουν γίνει εκκλήσεις για την επαναφορά της.
Σε σχόλιο για τους «εγκεφάλους» του πραξικοπήματος, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως ο τουρκικός λαός πιστεύει ότι «αυτοί οι τρομοκράτες πρέπει να θανατωθούν». «Γιατί να τους κρατάω και να τους ταϊζω στη φυλακή για χρόνια;» πρόσθεσε.
Εκκληση της Ε.Ε. για επίδειξη αυτοσυγκράτησης
Την πλήρη τήρηση της συνταγματικής τάξης στην Τουρκία ζητούν με κοινή ανακοίνωσή τους οι 28 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, επισημαίνοντας τη ανάγκη για πλήρη σεβασμό του κράτους δικαίου στη χώρα.
Οι «28» στην ανακοίνωσή τους καταδικάζουν την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, επιβεβαιώνοντας «την πλήρη στήριξή τους στους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας».
Επιπλέον, εκφράζουν τη λύπη τους για τον υψηλό αριθμό των θυμάτων, καθώς και την αλληλεγγύη τους με τον τουρκικό λαό. «Η ΕΕ απευθύνει έκκληση για επίδειξη αυτοσυγκράτησης από τις τουρκικές αρχές, μεταξύ άλλων από την αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας. Πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατό για την αποφυγή περαιτέρω βίας, την προστασία της ζωής και την αποκατάσταση της ηρεμίας» αναφέρει η ανακοίνωση, ζητώντας την «πλήρη τήρηση της συνταγματικής τάξης στην Τουρκία» και τονίζοντας τη σημασία «επικράτησης του κράτους δικαίου».
«Είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ο πλήρης σεβασμός όλων των δημοκρατικών θεσμών της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της εκλεγμένης κυβέρνησης και της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης» υπογραμμίζουν οι 28 στην ανακοίνωσή τους, ενώ επισημαίνουν την ανάγκη πλήρους σεβασμού και «της δημοκρατίας, των ανθρώπινων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών καθώς και του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη, σε πλήρη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών, συμπεριλαμβανομένου του πρωτοκόλλου 13 σχετικά με την κατάργηση της θανατικής ποινής».
Υπενθυμίζουν δε πως «η κατηγορηματική κατάργηση της θανατικής ποινής αποτελεί βασικό στοιχείο του κεκτημένου της Ένωσης».
Καταλήγοντας, η ανακοίνωση αναφέρει πως «η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα και βασικός εταίρος για την Ευρωπαϊκή Ένωση» και πως «η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στη συνεργασία με μια δημοκρατική, χωρίς αποκλεισμούς και σταθερή Τουρκία για την αντιμετώπιση των κοινών μας προκλήσεων».