Moody's: Προς υποβάθμιση της Τουρκίας μετά το πραξικόπημα

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, παρά την αποτυχία του πραξικοπήματος, το γεγονός ότι συνέβη, δείχνει τις ευρύτερες πολιτικές προκλήσεις για τη χώρα. Αρνητικό το outlook.

Moodys: Προς υποβάθμιση της Τουρκίας μετά το πραξικόπημα

Η Moody's έθεσε υπό αναθεώρηση προς υποβάθμιση την αξιολόγηση Baa3 της Τουρκίας, λόγω της ανάγκης να εκτιμηθεί η μεσοπρόθεσμη επίπτωση της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος στην οικονομική ανάπτυξη, καθώς και στους θεσμούς που χαράσσουν πολιτική.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, παρά την αποτυχία του πραξικοπήματος, το γεγονός ότι συνέβη, δείχνει τις ευρύτερες πολιτικές προκλήσεις, καθώς τα σχετιζόμενα πιστωτικά ρίσκα παραμένουν αυξημένα. Τα ρίσκα αυτά και η βραδύτερη του αναμενόμενου πρόοδος της χώρας στην ουσιαστική προώθηση των σχεδιαζόμενων οικονομικών μεταρρυθμίσεων ήδη αντανακλώνται στο αρνητικό outlook που έχει δώσει η Moody's στην Τουρκία.

Όπως εκτιμά ο οίκος, αν και το πραξικόπημα απέτυχε, ωστόσο το ίδιο το γεγονός πιθανότατα θα εντείνει τις προκλήσεις σε όλους τους προαναφερθέντες τομείς.

Η αναθεώρηση θα εκτιμήσει την πιθανότητα και τις επιπτώσεις α) μιας συνεχιζόμενης επιβράδυνσης της εγχώριας ζήτησης, που θα οδηγήσει σε χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη τα επόμενα 2-3 χρόνια, β) μιας περαιτέρω αποδυνάμωσης της προβλεψιμότητας της πολιτικής και της αποτελεσματικότητάς της, καθώς και μιας αύξησης της πολιτικής αδράνειας και γ) της μειωμένης πρόσβασης στην εξωτερική ρευστότητα, δεδομένων των υψηλών αναγκών εξωτερικού δανεισμού της χώρας, λόγω της αυξημένης αστάθειας στην εσωτερική και στις διεθνείς αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v