Οι μέτοχοι της Bayer αντιδρούν στην εξαγορά της Monsantο

Κάποιοι μέτοχοι τονίζουν ότι η αγορά της Monsantο απειλεί τη μακροπρόθεσμη ισχύ της Bayer. Η συναλλαγή μπορεί να οδηγήσει σε ένα αποδυναμωμένο φαρμακευτικό τμήμα. «Δεν αποδεχόμαστε την απόφαση του συμβουλίου να αρνηθεί μια ψηφοφορία», αναφέρουν.

Οι μέτοχοι της Bayer αντιδρούν στην εξαγορά της Monsantο

Η Henderson Global Investors, βασικός επενδυτής μειοψηφίας στη Bayer, απαίτησε να γίνει ψηφοφορία για την εξαγορά αξίας άνω των 64 δισ. δολαρίων της Monsanto, υποστηρίζοντας ότι η κίνηση απειλεί τη μακροπρόθεσμη ισχύ του γερμανικού ομίλου χημικών.

Όπως ανέφερε ο Asim Rahman, διαχειριστής ευρωπαϊκών κεφαλαίων στην Henderson, η προγραμματισμένη εξαγορά της αμερικανικής εταιρίας αργοχημικών αντιπροσωπεύει μια «μεγάλη απόσυρση από μια στρατηγική εστίασης και ενσωμάτωσης των υπάρχοντων αποκτήσεων», για την οποία η Bayer μιλούσε στην αγορά εδώ και χρόνια.

Έπειτα από συνάντηση με την Bayer το Μάιο, ο Rahman τόνισε ότι δεν έχει πειστεί πως η συναλλαγή θα δημιουργήσει αξία για τους μετόχους της Bayer.

«Οι όροι της απόκτησης αντανακλούν την πληρωμή μιας πολύ υψηλής αποτίμησης και η συμφωνία θα μπορούσε να περιορίσει την επένδυση στο φαρμακευτικό τμήμα», υποστήριξε ο Rahman.

«Μετά τη μελλοντική ενσωμάτωση της Monsanto, η Bayer θα μπορούσε να βρεθεί με μια αποδυναμωμένη φαρμακευτική επιχείρηση», εκτίμησε.

Ο μέτοχος έκανε έκκληση για ψηφοφορία των μετόχων επάνω στην συμφωνία, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών και να διασφαλιστεί η υποστήριξη στην μελλοντική στρατηγική κατεύθυνση της Bayer: «Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την απόφαση του συμβουλίου να αρνηθεί στους μετόχους την ευκαιρία να ψηφίσουν».

Ο Rahman σχολίασε ότι στην πραγματικότητα η συναλλαγή δεν απαιτεί την έγκριση των μετόχων, ωστόσο κάτι τέτοιο θα αποκαθιστούσε την εμπιστοσύνη της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v