Κάλεσμα Γιλντιρίμ για «ενότητα και αδελφότητα»

Η τουρκική κυβέρνηση δεν θα "εκδικηθεί" τους στασιαστές και θα τηρήσει τους κανόνες δικαίου, τονίζει ο Τούρκος πρωθυπουργός. Υπέρ της θανατικής ποινής "αν το κυβερνών AKP είναι έτοιμο", τάσσεται το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP).

Κάλεσμα Γιλντιρίμ για «ενότητα και αδελφότητα»

Η Τουρκία θα τηρήσει τους κανόνες δικαίου και δεν θα κινηθεί με βάση την επιθυμία εκδίκησης στη δίωξη των υπόπτων στασιαστών, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Οι τουρκικές αρχές έχουν συλλάβει περισσότερους από 7.500 υπόπτους για την υπόθεση, με τους ηγέτες της Δύσης να καλούν την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Γιλντιρίμ, έχοντας στο πλευρό του τον ηγέτη του βασικού κόμματος της αντιπολίτευσης της Τουρκίας, δήλωσε πως η χώρα πρέπει να αποφύγει τον κίνδυνο κάποιοι να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση, προσθέτοντας πως «χρειαζόμαστε ενότητα... και αδελφότητα τώρα».

Ο Γιλντιρίμ δήλωσε επίσης πως η Τουρκία θα «ξεριζώσει» το κίνημα του Γκιουλέν για να μην ξαναπροδώσει ποτέ τον Τουρκικό λαό, ενώ δεσμεύτηκε να στείλει στις αμερικανικές αρχές τις αποδείξεις για τις αδικοπραξίες του Γκιουλέν. Το κίνημα του Γκιουλέν δεν θα είναι πλέον ένα αποτελεσματικό «πιόνι» για καμία χώρα, είπε με νόημα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποιούν «δυο μέτρα και δυο σταθμά» στην μάχη κατά της τρομοκρατίας, σχολιάζοντας η Τουρκία στάθηκε στο πλευρό των ΗΠΑ την 11η Σεπτεμβρίου .

Ο Γιλντιρίμ είπε επίσης πως η απόπειρα πραξικοπήματος της Παρασκευής είναι πρωτοφανής στην ιστορία στρατιωτικών επεμβάσεων της Τουρκίας, διότι στο στόχαστρο μπήκαν πολίτες.

 

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος της αντιπολίτευσης δήλωσε πως θα στηρίξει την κυβέρνηση, αν αποφασίσει να επαναφέρει τη θανατική ποινή.

«Αν το κυβερνών AKP είναι έτοιμο στο θέμα της θανατικής ποινής, είμαστε κι εμείς», δήλωσε στους βουλευτές ο επικεφαλής του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) της Τουρκίας, Ντελβέτ Μπαχτσελί. Το MHP είναι το τέταρτο μεγαλύτερο κόμμα στην τουρκική βουλή, με 40 έδρες.

Η Τουρκία κατήργησε τη θανατική ποινή το 2004, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως ο τουρκικός λαός θέλει να επιβληθεί η θανατική ποινή στους εμπλεκόμενους στην απόπειρα πραξικοπήματος, που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 230 ανθρώπους, όμως η ΕΕ και οι ΗΠΑ προειδοποίησαν την Άγκυρα να μην προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v