Βρετανία: Σε χαμηλά 11 ετών η ανεργία τον Μάιο

Η ανεργία άγγιξε τα χαμηλότερα επίπεδά της από τον Οκτώβριο του 2005, ενώ το ποσοστό της απασχόλησης ενισχύθηκε σε 74,4% τους τρεις μήνες μέχρι τον Μάιο. Ωστόσο λιγότερο από το 1% των εταιριών σχεδιάζει προσλήψεις μετά το δημοψήφισμα.

Βρετανία: Σε χαμηλά 11 ετών η ανεργία τον Μάιο

Το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε τον Μάιο στα χαμηλότερα επίπεδά του από το 2005, καθώς η αγορά εργασίας ισχυροποιήθηκε κατά τη διάρκεια της περιόδου που προηγήθηκε του δημοψηφίσματος για τη συμμετοχή στην ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η εθνική στατιστική υπηρεσία ONS.

Το ποσοστό μειώθηκε σε 4,9% κατά τους τρεις μήνες μέχρι τον Μάιο, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από τους τρεις μήνες μέχρι τον Οκτώβριο του 2005 και έναντι του 5% που εμφάνισε τον Απρίλιο.

Όπως τονίζει το Reuters, οι οικονομολόγοι εκτιμούσαν ότι το ποσοστό θα παραμείνει αμετάβλητο στο 5%.

Ο αριθμός των ανέργων υποχώρησε σε 1,646 εκατ., ενώ ο αριθμός των εργαζόμενων ενισχύθηκε κατά 176.000 σε 31,705 εκατ. Το ποσοστό της απασχόλησης εμφάνισε άνοδο σε 74,4%.

Την ίδια περίοδο, οι μισθοί εξακολούθησαν να αυξάνονται, εμφανίζοντας μια άνοδο 2,3% τους τρεις αυτούς μήνες, περιλαμβανομένων των μπόνους. Το ποσοστό αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Οκτώβριο του 2015.

Οι φορείς χάραξης πολιτικής θα παρακολουθούν στενά από εδώ και πέρα το ποσοστό της ανεργίας, προκειμένου να διαπιστώσουν το πώς αντιδρά η αγορά εργασίας στην απόφαση για Brexit. Σε κάθε περίπτωση, έχουν ήδη προειδοποιήσει για πιο βραδεία ανάπτυξη και υψηλότερο πληθωρισμό ως πιθανές συνέπειες.

Σχετική έρευνα της Deloitte κατέδειξε μετά το δημοψήφισμα ότι λιγότερο από το 1% των εργοδοτών σχεδιάζει να αυξήσει τις προσλήψεις κατά τον επόμενο χρόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v