Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι εξελίξεις στην Τουρκία επισκιάζουν το Κυπριακό

Η Λευκωσία παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις στην Τουρκία, φοβούμενη πως θα μπορούσαν να πλήξουν τις διαπραγματεύσεις για την επανένωση της νήσου. Προβληματίζει η απρόβλεπτη συμπεριφορά του Ερντογάν.

Οι εξελίξεις στην Τουρκία επισκιάζουν το Κυπριακό

Η επιχείρηση καταστολής των πολιτικών αντιπάλων της τουρκικής κυβέρνησης και η επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος την προηγούμενη εβδομάδα, περιορίζουν τις ελπίδες για γρήγορη λύση στο Κυπριακό.

Η Λευκωσία παρακολουθεί τις εξελίξεις με προσοχή, φοβούμενη πως θα μπορούσαν να πλήξουν τις διαπραγματεύσεις για την επανένωση της νήσου, σύμφωνα με το Reuters.

Η Τουρκία, όπως σημειώνει το πρακτορείο, παρέχει στρατιωτική και οικονομική στήριξη στο ψευδοκράτος. Μέχρι στιγμής οι αναταραχές στην Τουρκία δεν έχουν «αγγίξει» τη λεγόμενη «Βόρεια Κύπρο», στην οποία κατοικούν τουλάχιστον 30.000 Τούρκοι στρατιώτες μετά την εισβολή της Άγκυρας στο νησί πριν από 42 χρόνια.

Όμως, η κρίση στην Τουρκία αποτελεί πηγή ανησυχίας για τους συνομιλητές που ευελπιστούν να υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος του 2016, ή τουλάχιστον πριν τις εκλογές του 2018.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως ο τρέχον γύρος των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων είναι η καλύτερη ευκαιρία να μπει τέλος στη διαμάχη, η οποία αποτελεί «αγκάθι» στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και είναι ένα από τα εμπόδια στις προσπάθειες της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Κανένας δεν γνωρίζει αν θα έχει επίπτωση», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος που βρίσκεται κοντά στην ειρηνευτική διαδικασία. «Όμως επισκιάζει τις διαπραγματεύσεις... υπάρχουν στοιχεία που αποτελούν τον 'μεγάλο άγνωστο'».

Η στάση της Τουρκίας είναι ζωτικής σημασίας για την επίλυση του Κυπριακού: μεταξύ άλλων, πρέπει να συμφωνήσει να αποσύρει τους Τούρκους στρατιώτες, να προσαρμόσει τα σύνορα που διαχωρίζουν τις δυο περιοχές και να διαγράψει 17 δισ. ευρώ που θεωρεί πως οι Τουρκοκύπριοι χρωστούν στην Άγκυρα. «Αν δεν διαγραφεί αυτό, δεν υπάρχει τρόπος να υπάρξει συμβιβασμός», σημείωσε η πηγή. Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος πρόσφατα μόλις κατάφερε να βγει από το δικό της μνημόνιο και έτσι θα δημιουργούσε μεγάλο οικονομικό πρόβλημα μια ανάληψη αυτού του χρέους των Τουρκοκυπρίων.

Ο James Ker-Lindsay του London School of Economics θεωρεί πως η κρίση στην Τουρκία θα πρέπει να αποτελέσει το κίνητρο για τους Κυπρίους να λύσουν τις διαφορές τους όσο το δυνατόν συντομότερα.

Αν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν σε μεγάλο βαθμό «εποικοδομητικός» στο ζήτημα του Κυπριακού, ωστόσο είναι «εξαιρετικά απρόβλεπτος», σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Hubert Faustmann. «Αυτό είναι το πρόβλημα. Αυτός ο τύπος μπορεί να σηκωθεί αύριο το πρωί και να κάνει στροφή 180 μοιρών», σχολίασε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v