Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο εδώλιο η Λαγκάρντ για την υπόθεση Ταπί

Δικαστήριο απέρριψε έφεση της Κριστίν Λαγκάρντ σε απόφαση που είχε εκδοθεί τον Δεκέμβριο. Δικηγόρος της δήλωσε βέβαιος πως θα αποδειχθεί η αθωότητά της. Εμπιστοσύνη στο πρόσωπο της κα Λαγκάρντ εκφράζει το ΔΝΤ.

Στο εδώλιο η Λαγκάρντ για την υπόθεση Ταπί

Το ανώτατο εφετείο της Γαλλίας έκρινε ότι η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ πρέπει να περάσει από δίκη για την υπόθεση Ταπί.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το δικαστήριο απέρριψε την έφεση της κας Λαγκάρντ σε δικαστική απόφαση που είχε εκδοθεί τον Δεκέμβριο και η οποία την παρέπεμπε σε δίκη ενώπιον του Δικαστηρίου της Δημοκρατίας (CJR), του ειδικού δικαστηρίου που εκδικάζει αδικήματα που διαπράττονται από μέλη της κυβέρνησης κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Δικηγόρος της κας Λαγκάρντ δήλωσε βέβαιος ότι η δίκη θα αποδείξει την αθωότητά της στην υπόθεση Ταπί. 

Σε ανακοίνωση του το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ εκφράζει την εμπιστοσύνη του στην δυνατότητα της κα Λαγκάρντ να εκτελέσει τα καθήκοντα της μετά την απόφαση του δικαστηρίου.

Η κα Λαγκάρντ κατηγορείται για αμέλεια σε μια διαιτησία υπέρ του Γάλλου επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί το 2008, όταν η Λαγκάρντ ήταν υπουργός Οικονομίας.

Ο επιχειρηματίας κατηγορούσε την τράπεζα Le Credit Lyonnais (LCL) ότι τον εξαπάτησε στη διαδικασία της πώλησης του μεριδίου των μετοχών της εταιρίας αθλητικών ειδών Adidas που κατείχε.

Ο Ταπί, πρώην κεντροαριστερός υπουργός ο οποίος άλλαξε πλευρά και τάχθηκε υπέρ του Σαρκοζί στην προεκλογική εκστρατεία του 2007, είχε χάσει την υπόθεση το 2006 στο ανώτατο δικαστήριο και βρισκόταν στη διαδικασία της έφεσης, όταν ο σημερινός πρόεδρος ανέλαβε την εξουσία.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία διαψεύδει ότι ενέχεται σε οποιαδήποτε αδικοπραγία, αψήφησε τις ενστάσεις από υφισταμένους της στο υπουργείο και πίεσε η υπόθεση να αναπεμφθεί σε επιτροπή επιδιαιτησίας, με το επιχείρημα ότι αυτό χρειαζόταν για να επιλυθεί σε εύλογο χρόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v