Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

G20: Είμαστε έτοιμοι για τις συνεπειες του Brexit

Πρέπει να γίνουν περισσότερα για ισορροπημένη και βιώσιμη ανάπτυξη, λένε οι G20. Όχι σε ανταγωνιστικές υποτιμήσεις συναλλαγματικών ισοτιμιών και σε προστατευτισμό. Ελπίζουν η Βρετανία να γίνει στενός εταίρος της ΕΕ μετά το Brexit.

G20: Είμαστε έτοιμοι για τις συνεπειες του Brexit

Οι οικονομίες των G20 θα επαναλάβουν την αποφασιστικότητά τους να χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία πολιτικής, μεμονωμένα και συλλογικά, για να επιτύχουν τους στόχους τους για ισχυρή, βιώσιμη και ισορροπημένη ανάπτυξη, σύμφωνα με προσχέδιο ανακοινωθέντος των G20 που έχει δει το Reuters.

«Κάνουμε περαιτέρω πρόοδο προς την εφαρμογή των στρατηγικών μας για την ανάπτυξη, όπως δείχνει η προκαταρκτική αποτίμηση των διεθνών οργανισμών καθώς και τα αποτελέσματα των ενισχυμένων αξιολογήσεων από ομίτιμούς μας, όμως επίσης αναγνωρίζουμε πως πρέπει να γίνουν περισσότερα», αναφέρεται στο προσχέδιο.

«Επιβεβαιώνουμε τις προηγούμενες δεσμεύσεις μας για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, περιλαμβανομένου ότι θα αποφύγουμε τις ανταγωνιστικές υποτιμήσεις και δεν θα στοχεύσουμε τις συναλλαγματικές ισοτιμίες μας για ανταγωνιστικούς λόγους. Θα αντισταθούμε σε όλες τις μορφές προστατευτισμού», τονίζεται.

Στο προσχέδιο αναφέρεται επίσης πως οι G20 ελπίζουν να δουν τη Βρετανία ως στενό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πως οι οικονομίες βρίσκονται σε καλή θέση για να αντιμετωπίσουν τις πιθανές οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνέπειες της απόφασης της Βρετανίας να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Όχι» στην Τουρκία

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με αξιωματούχους των G20 που επικαλείται το Reuters, η Τουρκία ήθελε το τελικό ανακοινωθέν να περιλαμβάνει επικύρωση της νυν κυβέρνησης μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, όμως δεν ικανοποιήθηκε το αίτημά της αυτό.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μεχμέτ Σισμέκ, ο οποίος συμμετέχει στη συνεδρίαση, αρνήθηκε πως η Άγκυρα ήθελε τέτοια αναφορά.

Οι υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες των 20 ισχυροτέρων οικονομιών του κόσμου συνεδριάζουν στην Κίνα για να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, τους κινδύνους για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας μετά και την απόφαση της Βρετανίας να φύγει από την ΕΕ.

Η τουρκική κυβέρνηση, που έχει θέσει σε εφαρμογή κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα και εξετάζει το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής για τους στασιαστές, ήθελε το τελικό ανακοινωθέν των G20, που το παρακολουθούν στενά οι αγορές, να περιλαμβάνει παράγραφο για την Τουρκία.

«Η ενίσχυση του κράτους δικαίου είναι θεμελιώδης για την βιώσιμη ανάπτυξη και στηρίζουμε την νόμιμη κυβέρνηση της Τουρκίας στην προσπάθειά της να ενισχύσει την οικονομική σταθερότητα και ευημερία», θα ανέφερε η επιπλέον παράγραφος. Ωστόσο, αξιωματούχοι χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν στήριξαν την προσθήκη αυτή. «Η Τουρκία έχει φύγει από το ανακοινωθέν», δήλωσε αξιωματούχος των G20.

Ωστόσο, άλλος αξιωματούχος της Ομάδας δήλωσε πως στο τελικό ανακοινωθέν ίσως περιλαμβάνεται πρόταση που θα αναφέρει ότι οι G20 ενδιαφέρονται για μια σταθερή Τουρκία.

Σημειώνοντας πως δεν θα υπάρξει αναφορά στα πρόσφατα γεγονότα στην Τουρκία στο ανακοινωθέν, ο κ. Σισμέκ έγραψε στο Twitter «Δεν έχουμε τέτοια πρωτοβουλία».

Οι χώρες της Δύσης στήριξαν την τουρκική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα, όμως ανησυχούν όλο και περισσότερο για την επιχείρηση καταστολής χιλιάδων μελών των δυνάμεων ασφαλείας, του δικαστικού συστήματος, των δημοσίων υπηρεσιών και των ακαδημαϊκών.

Παράλληλα, το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής πιέζει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις Άγκυρας-ΕΕ.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v