Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενας Ελληνας στα θύματα του μακελειού στο Μόναχο

Θυσιάστηκε για να σώσει την αδελφή του, σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ. Ερευνώνται τα κίνητρα του 18χρονου ιρανογερμανού Αλί Σονμπολί. Η αστυνομία δηλώνει πως δεν είχε σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος. Δέκα νεκροί και 27 τραυματίες ο απολογισμός. Η φωτογραφία του δράστη. Το μήνυμα Μέρκελ.Αυξάνει τα μέτρα ασφαλείας η Αυστρία.

Ενας Ελληνας στα θύματα του μακελειού στο Μόναχο

Η επίθεση στο Μόναχο δεν συνδέεται με τους πρόσφυγες, ο δράστης, ο οποίος ήταν μαθητής, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μόναχο και δεν είχε σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος, ανακοίνωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της Βαυαρίας.

Ο ίδιος δήλωσε πως από την επίθεση σκοτώθηκαν 10 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 27, τέσσερις εκ των οποίων φέρουν τραύματα από σφαίρες. Επτά από τα θύματα ήταν έφηβοι. Ο δράστης είχε στο σακίδιό του 300 σφαίρες, σημείωσε. 

Εν τω μεταξύ το ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε ότι μεταξύ των θυμάτων είναι και ένας Ελληνας. «Ο απολογισμός της χθεσινής τραγικής επίθεσης στο εμπορικό κέντρο Olympia του Μονάχου περιλαμβάνει, δυστυχώς, και έναν Έλληνα πολίτη μεταξύ των αθώων θυμάτων.

Τις δύσκολες αυτές στιγμές, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του. Η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στο Μόναχο προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε συνεννόηση με τις αρμόδιες γερμανικές Αρχές», τονίζει το υπουργείο.

Ο επικεφαλής του γερμανικού τμήματος εγκληματικών ερευνών δήλωσε πως οι έρευνες για τα κίνητρα του δράστη ξεκινούν με ερωτήσεις σε ανθρώπους που γνώριζαν τον δράστη, όμως στο δωμάτιό του δεν βρέθηκαν αποδείξεις που να τον συνδέουν με το Ισλαμικό Κράτος. Δεν βρέθηκε σημείωμα αυτοκτονίας, ενώ οι γονείς του δεν μπορούν να βοηθήσουν στην έρευνα διότι βρίσκονται σε κατάσταση σοκ.

Τόνισε πως ο δράστης δεν ήταν γνωστός στις αρχές πριν από την επίθεση και πως δεν είχε ποινικό μητρώο.

Μάλιστα, επιβεβαιώθηκε από επίσημα χείλη η πληροφορία την οποία δημοσίευσε η βρετανική Daily Mail και έκανε λόγο για ψεύτικη σελίδα του μακελάρη στο Facebook που προσκαλούσε τους νέους να προσέλθουν για μια ειδική προσφορά σε συγκεκριμένο fast food, στο εμπορικό κέντρο όπου σημειώθηκε το χτύπημα.

Εν τω μεταξύ η Bild έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία του δράστη (δείτε δίπλα).

Νωρίτερα, τα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως ταυτοποιήθηκε ο 18χρονος γερμανοιρανός δράστης της επίθεσης, με τις αρχές να αναφέρουν πως πρόκειται για τον David S., τον οποίον τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης "ταυτοποιούν" ως τον Αλί Σονμπολί κάτοικο Μονάχου.

Εν τω μεταξύ, στα πιθανά κίνητρα του 18χρονου Ιρανογερμανού δράστη της χθεσινοβραδινής αιματηρής επίθεσης στο εμπορικό κέντρο «Olympia» στην περιοχή του Ολυμπιακού Σταδίου του Μονάχου, όπου έχασαν τη ζωή τους εννέα άτομα και 16 τραυματίστηκαν, εστιάζονται τώρα οι έρευνες της Αστυνομίας, η οποία ωστόσο μέχρι τώρα φαίνεται πως καταλήγει ότι ήταν μια «κατάσταση αμόκ ενός μεμονωμένου ατόμου».

H αστυνομία του Μονάχου ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής κανενός είδους ενδείξεις για θρησκευτικά ή πολιτικά κίνητρα για την πράξη του 18χρονου Ιρανογερμανού. Το ARD μετέδωσε ότι τα 8 θύματα της χθεσινής ένοπλης επίθεσης είναι ηλικίας 14-21 ετών και μια γυναίκα 45 ετών.

Όπως μεταδίδεται από τα τοπικά ΜΜΕ, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η ταυτότητα του δράστη, ο οποίος εκτιμάται ότι αυτοκτόνησε, δυνάμεις της Αστυνομίας εισέβαλαν στο σπίτι του, όπου από νωρίς σήμερα το πρωί πραγματοποιούν έρευνες οι Ειδικές Δυνάμεις της Αστυνομίας (SEK). Στο αρχηγείο της Αστυνομίας βρίσκεται εδώ και ώρες ο πατέρας του δράστη.

Ο νεαρός, ο οποίος ενήργησε μόνος του, ζούσε, σύμφωνα με την Bild, στο προάστιο Μάξφορστατ με τους γονείς του, και γείτονάς του, ο οποίος τον αναγνώρισε από τα βίντεο που κυκλοφόρησαν ήδη χθες, δήλωσε στην εφημερίδα ότι κάποιος φίλος του που ήταν συμμαθητής του έκανε λόγο για έναν «πραγματικά ήρεμο τύπο».

 

 

 

 



«Ο Έλληνας ήρωας του Μονάχου»

Ήρωα χαρακτηρίζουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης τον Έλληνα, με καταγωγή από τον Άρατο Ροδόπης, Χουσεΐν Ντάϊτζίκ, που έχασε τη ζωή του από τα πυρά του 18χρονου Ιρανογερμανού δράστη χθες στο εμπορικό κέντρο του Μονάχου.

Σε δημοσίευμα της η βρετανική εφημερίδα Telegraph, που επικαλείται δημοσιογράφο που μίλησε στο BBC 5 Live, σημειώνει ότι ο Έλληνας ήρωας δέχτηκε δύο σφαίρες έξω από το χώρο του ταχυφαγείου στην προσπάθεια του να σώσει την αδερφή του την ώρα που ο δράστης πυροβολούσε αδιακρίτως.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πατέρας του υπέστη καρδιακή προσβολή και διακομίστηκε στο νοσοκομείο, όταν πληροφορήθηκε τον θάνατο του γιου του.

«Έχω υποστεί επί 7 ολόκληρα χρόνια ψυχολογική βία»

Εν τω μεταξύ, ένα βίντεο διάρκειας μόλις 45 δευτερολέπτων, το οποίο κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και γυρίστηκε από ένα άλλο πιο ψηλό γειτονικό κτίριο δείχνει -σύμφωνα και με την αστυνομία- τον δράστη της αιματηρής επίθεσης στο Μόναχο σε ένα πάρκινγκ. Ο ένοπλος δράστης ακούγεται να φωνάζει μεταξύ άλλων: «Eίμαι Γερμανός. Σταματήστε τη λήψη». Λέει επίσης πως είναι ένας από τους μεγαλωμένους σε «περιοχή επιδομάτων ανεργίας», ότι έχει νοσηλευθεί σε νοσοκομείο, ότι υπέστη mobbing και θα «σας καθαρίσω όλους».

Ο ένοπλος ουρλιάζει σε άψογα γερμανικά: «Εξ αιτίας σας έχω υποστεί επί 7 ολόκληρα χρόνια ψυχολογική βία (mobbing) και τώρα πρέπει να αγοράσω ένα όπλο για να σας καθαρίσω όλους». Όταν ο άντρας με το βίντεο τον βρίζει «βρωμοξένο», εκείνος απαντά «Είμαι Γερμανός. Σταμάτα το βίντεο. Γεννήθηκα εδώ (...δεν ακούγεται καθαρά) σε περιοχή επιδομάτων ανεργίας (...δεν ακούγεται καθαρά)... νοσηλεύτηκα σε νοσοκομείο (...δεν ακούγεται καθαρά) και δεν έχω κάνει τίποτα».

Στο σημείο αυτό σταματά η εικόνα, ακούγονται οι σφαίρες, άνθρωποι να ουρλιάζουν πανικόβλητοι και οι σειρήνες των περιπολικών. Το κινητό στρέφεται ξανά στο πάρκινγκ, ο ένοπλος είναι πάλι εκεί και πυροβολεί ξανά γύρω- γύρω. Μετά σταματά η λήψη.

Μέρκελ: Οι υπηρεσίες θα εξασφαλίσουν τη δημόσια ασφάλεια

«Θα βρούμε τι ακριβώς βρίσκεται πίσω από τα γεγονότα στο Μόναχο και δεν θα ησυχάσουμε έως ότου γνωρίζουμε και πώς ακριβώς ριζοσπαστικοποιήθηκε ο δράστης στο Βίρτσμπουργκ», υποσχέθηκε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, σε διάγγελμά της αμέσως μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Ασφαλείας στην Καγκελαρία, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Εξέφρασε δε την βαθιά οδύνη της για τα θύματα και τις οικογένειές τους.

«Όλοι μας θρηνούμε με βαριά καρδιά για εκείνους που δεν θα επιστρέψουν ποτέ πια στις οικογένειές τους. Στις οικογένειες, στους γονείς και τα παιδιά, στους οποίους σήμερα όλα φαίνονται άδεια και χωρίς νόημα, λέω προσωπικά, αλλά και εξ ονόματος πάρα πολλών ανθρώπων στην Γερμανία: συμμεριζόμαστε τον πόνο σας. Σας σκεφτόμαστε. Υποφέρουμε μαζί σας. Οι σκέψεις μας ανήκουν και στους τραυματίες. Να αναρρώσουν γρήγορα και προ πάντως πλήρως και να βρουν όλη τη στήριξη που χρειάζονται για αυτό», δήλωσε η κυρία Μέρκελ και σημείωσε ότι όλες οι πρόσφατες επιθέσεις, τόσο στη Γερμανία όσο και στη Νίκαια, πραγματοποιήθηκαν σε μέρη όπου θα μπορούσε να βρεθεί ο καθένας. «Έτσι μπορώ να καταλάβω τον καθένα που πηγαίνει επιφυλακτικός σε μια συγκέντρωση και στο πίσω μέρος του μυαλού του έχει το αν θα είναι ασφαλής», συνέχισε η καγκελάριος και τόνισε ότι σε τέτοιες στιγμές αυτό που μπορεί να μας δώσει λίγη αισιοδοξία είναι από τη μία πλευρά «οι σπουδαίες δυνάμεις ασφαλείας μας» και από την άλλη η ελευθερία και η ανθρωπιά της κοινωνίας μας.

Η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε αναλυτικά στις προσπάθειες που κατέβαλαν χθες το βράδυ οι αστυνομικές δυνάμεις του Μονάχου, της Βαυαρίας αλλά και της Ομοσπονδίας και επαίνεσε τον επαγγελματισμό και την ψυχραιμία με την οποία χειρίστηκαν την κατάσταση, ενώ ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους πολίτες στο Μόναχο που ακολούθησαν με ηρεμία τις οδηγίες των αρχών, στήριξαν ο ένας τον άλλον και άνοιξαν τα σπίτια τους σε ξένους που ζητούσαν καταφύγιο. «Με τον τρόπο τους έδειξαν πώς συμβιώνουμε σε μια ελεύθερη κοινωνία ανθρωπιάς. Και ακριβώς σε αυτά τα στοιχεία βρίσκεται η μεγαλύτερή μας δύναμη», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ, η οποία ευχαρίστησε και τους ξένους ηγέτες και αξιωματούχους που έσπευσαν να εκφράσουν την συμπαράστασή τους στην Γερμανία.

«Είναι καλό να ξέρεις ότι υπάρχει και μεταξύ των εθνών αυτή η αλληλεγγύη και ότι έχουμε πολλούς φίλους στον αγώνα κατά της βίας και της τρομοκρατίας», προσέθεσε, για να ολοκληρώσει το διάγγελμά της δεσμευόμενη ότι το κράτος και οι υπηρεσίες ασφαλείας του «θα συνεχίσουν να κάνουν το παν προκειμένου να διαφυλάξουν την ελευθερία και την ασφάλεια όλων των ανθρώπων στην Γερμανία».

Αυξάνει τα μέτρα ασφαλείας η Αυστρία

Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Νίκαια και στο Βίρτσμπουργκ, αλλά και τη χθεσινή επίθεση αμόκ στο Μόναχο, οι αυστριακές αρχές αυξάνουν τα μέτρα ασφαλείας, ωστόσο "η τρομοκρατία δεν επιτρέπεται να φέρει την κοινωνία και τη δημόσια ζωή σε στασιμότητα", τόνισε σε σημερινές δηλώσεις του στη Βιένη ο αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα, ανακοινώνοντας με τον διευθυντή Δημόσιας Ασφάλειας, Κόνραντ Κόγκλερ, μία σειρά συγκεκριμένων μέτρων.

Στο πλαίσιο αυτό, ενισχύεται η αστυνομική παρουσία ιδιαίτερα σε νευραλγικά σημεία, όπως σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, αεροδρόμια και πολυσύχναστες δημόσιες πλατείες, ενώ προωθείται η επιτήρηση κτιρίων -- που θεωρούνται ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο -- όπως επίσης και εκδηλώσεων.

Επιπλέον ενισχύεται ο βαθμός ετοιμότητας μονάδων επιβολής τάξης και των ειδικών μονάδων άμεσης επέμβασης, όπως επίσης εντατικοποιείται η ανταλλαγή πληροφοριών και ο τομέας ανάλυσης, ενώ αυξάνεται η ετοιμότητα των επιτελείων.
Ακόμη, στο πλαίσιο ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας πρόκειται να βελτιωθεί ο τεχνικός εξοπλισμός, όπως επίσης ο εξοπλισμός που αφορά την προστασία προσώπων.

Ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών είχε ήδη την περασμένη νύχτα επαφές με τον ομόλογό του του γερμανικού ομόσπονδου κρατιδίου της Βαυαρίας Γιόαχιμ Χέρμαν και είχε δώσει εντολή για τη μετάβαση στο Μόναχο 40 ανδρών της επίλεκτης ομάδας της αυστριακής αστυνομίας"Cobra", προς ενίσχυση των βαυαρικών αρχών ασφαλείας στην αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Το βράδυ της Παρασκευής, εξαιτίας της πολύνεκρης επίθεσης στο Μόναχο, είχαν τεθεί σε επιφυλακή τα αστυνομικά επιτελεία σε όλα τα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια που συνορεύουν με τη Γερμανία, με σκοπό τη συγκέντρωση των έως τότε επισφαλών πληροφοριών και τη λήψη αναγκαίων μέτρων, όπως δήλωσε απόψε ο εκπρόσωπος του αυστριακού υπουργείου Εσωτερικών Καρλ-Χάιντς Γκρούντμπεκ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ενόσω ήταν άγνωστο εάν επρόκειτο για έναν ή περισσότερους δράστες και υπήρχε κίνδυνος διαφυγής στην Αυστρία, είχαν ενισχυθεί οι δυνάμεις στα αυστρο-γερμανικά σύνορα, ενώ οι ειδικές δυνάμεις "Cobra" βρίσκονταν στο σύνολό τους σε συναγερμό.

"Ανάγκη στενότερης συνεργασίας εναντίων αυτών που επιδιώκουν τη δημιουργία κλίματος τρόμου"

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ συμφώνησαν σήμερα, την επομένη της επίθεσης στο Μόναχο, για την ανάγκη «στενότερης συνεργασίας εναντίον αυτών που επιδιώκουν τη δημιουργία κλίματος τρόμου», ανακοίνωσε η γαλλικά προεδρία.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με την γερμανίδα καγκελάριο, ο πρόεδρος της Γαλλίας «εξέφρασε και πάλι την υποστήριξη της Γαλλίας απέναντι στη Γερμανία», αναφέρεται στην ανακοίνωση της προεδρίας.

Οι δύο ηγέτες «μίλησαν για τις αποτρόπαιες πράξεις που διαπράχθηκαν τις τελευταίες ημέρες στις δύο χώρες και συμφώνησαν για την ανάγκη ακόμη στενότερης συνεργασίας εναντίον εκείνων που επιδιώκουν να χωρίσουν τους λαούς και να δημιουργήσουν κλίμα τρόμου στους πληθυσμούς».

Ο Φρανσουά Ολάντ χαρακτήρισε χθες τη νύκτα «τρομοκρατική επίθεση» τη σφαγή στο Μόναχο, κάνοντας λόγο για «μία νέα αποτρόπαιη πράξη που έχει ως στόχο να τρομοκρατήσει τη Γερμανία, έπειτα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
Η Αγγελα Μέρκελ μίλησε από την πλευρά της για μία «νύκτα τρόμου».

Μήνυμα από Ομπάμα και Ολάντ

O Mπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στο Μόναχο. «Οι καρδιές μας και οι προσευχές μας βρίσκονται με τα θύματα και τους κατοίκους του Μονάχου» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ απηύθυνε απόψε ένα «προσωπικό μήνυμα στήριξης» στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, γνωστοποίησαν οι υπηρεσίες του, κι ενώ στην επίθεση στο Μόναχο έχουν χάσει την ζωή τους αρκετοί άνθρωποι.

Καταδικάζει το Ιράν

Το Ιράν καταδίκασε την χτεσινοβραδινή αιματηρή επίθεση του 18χρονου Γερμανο-ιρανού. Η ιρανική κυβέρνηση «καταδικάζει τη δολοφονία ανυπεράσπιστων αθώων ανθρώπων. Η κυβέρνηση εκφράζει την αλληλεγγύη της στο γερμανικό λαό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Γκασεμί, όπως μετέδωσε ο πρώτος δημόσιος γερμανικός τηλεοπτικός σταθμός ΑRD.

Ο Βαυαρός πρωθυπουργός Χόρστ Ζέεχοφερ (CSU) δήλωσε σήμερα το πρωί στο Μόναχο ότι «είναι βαθιά συντετριμμένος. Η άγρια και απάνθρωπη πράξη μας προκαλεί θλίψη και φρίκη. Οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα και τους συγγενείς τους. Χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει ελευθερία», τόνισε.

Συλλυπητήριο μήνυμα Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν απέστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα στην καγκελάριο της Γερμανίας 'Αγγελα Μέρκελ και στον πρωθυπουργό του κρατιδίου της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ για την πολύνεκρη επίθεση χθες το απόγευμα στο Μόναχο, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, σύμφωνα με ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Αποτροπιασμός Παυλόπουλου

Τον αποτροπιασμό και την απερίφραστη καταδίκη του για το αιματηρό τρομοκρατικό συμβάν στο Μόναχο εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ύστερα από εντολή του κ. Παυλόπουλου ο Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας Πρέσβης κ. Γεώργιος Γεννηματάς επικοινώνησε με τον εδώ Γερμανό Πρέσβη κ. Peter Schoof και του μετέφερε τα θερμά συλλυπητήρια του Έλληνα Προέδρου προς τον Γερμανό ομόλογό του κ. Joachim Gauck, τις οικογένειες των θυμάτων και τον Γερμανικό Λαό, εκφράζοντας συγχρόνως τον αποτροπιασμό και την απερίφραστη καταδίκη του Έλληνα Προέδρου για το αιματηρό τρομοκρατικό συμβάν στο Μόναχο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v