Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκία: Υπό κράτηση ο ανηψιός του Γκιουλέν

Ο Μουχαμεντ Σαϊτ Γκιουλέν θα μεταφερθεί στην Άγκυρα για ανάκριση και ίσως του απαγγελθούν κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Αύξηση σε 30 των ημερών κράτησης σε υπόπτους προβλέπει προεδρικό διάταγμα.

Τουρκία: Υπό κράτηση ο ανηψιός του Γκιουλέν

Οι τουρκικές αρχές κρατούν τον ανηψιό του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Ο Μουχαμεντ Σαϊτ Γκιουλέν συνελήφθη στην Ερζερούμ και θα μεταφερθεί στην Άγκυρα για ανάκριση, σύμφωνα με το Anadolu, που αναφέρει πως μεταξύ των πιθανών κατηγοριών που θα μπορούσαν να του απαγγελθούν είναι αυτή της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που συλλαμβάνεται συγγενής του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε δηλώσει πως η Τουρκία θα κάνει ότι είναι δυνατό, τόσο πολιτικά όσο και νομικά για να επιτύχει την έκδοση του μουσουλμάνου κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν από τις ΗΠΑ.

Παράλληλα, τόνισε ότι η ολοκλήρωση του φακέλου για την έκδοση του Γκιουλέν, αναμένεται μέσα στο επόμενο 10ήμερο.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι ο δεσμός μεταξύ των στρατιωτών που συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα και του Γκιουλέν είναι "ξεκάθαρος."

Ο Τσαβούσογλου γνωστοποίησε επίσης, ότι η Τουρκία εντείνει τις προσπάθειές της, για τη διάλυση των σχολείων που έχει οργανώσει ο Γκιουλέν στο εξωτερικό.

Αύξησε τις μέρες κράτησης ο Ερντογάν

Εν τω μεταξύ, σε 30 αύξησε τις ημέρες που οι ύποπτοι μπορούν να κρατηθούν από την αστυνομία χωρίς να υπάρξει απαγγελία κατηγορίας ο Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της προεδρίας.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε στις επικρίσεις των Ευρωπαίων για την καταστολή που εφαρμόζει μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, κατηγορώντας τους ότι συντηρούν "προκαταλήψεις" έναντι της χώρας του, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σήμερα στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24.

"Όσον αφορά την Τουρκία, έχουν προκαταλήψεις και θα συνεχίσουν να ενεργούν με τις προκαταλήψεις αυτές", δήλωσε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους. "Είναι 53 χρόνια που η Ευρώπη μας κάνει να περιμένουμε στην πόρτα", πρόσθεσε, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που μεταφράστηκαν στα γαλλικά από το France 24.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προειδοποιήσει ότι η επαναφορά της θανατικής ποινής, για την οποία έκανε λόγο η Άγκυρα αμέσως μετά το πραξικόπημα, θέτει τέρμα στις ελπίδες της για ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

"Αν ο λαός μου, η χώρα μου, ζητεί συνεχώς τη θανατική ποινή, εάν οι εκπρόσωποι του λαού μου στο κοινοβούλιο λένε ναι, λυπάμαι, πρέπει να σεβαστώ αυτό το αίτημα", απάντησε ο Ερντογάν. "Στις δημοκρατίες, η κυριαρχία ανήκει στο λαό".

"Καμία άλλη χώρα δεν έχει τόσο πολύ υποφέρει κατά τη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμη και όσον αφορά την κατάργηση της θεώρησης των διαβατηρίων" για τους τούρκους πολίτες, τόνισε ο Ερντογάν εκτιμώντας ότι η χώρα του είναι σε "καλύτερη θέση" από ό,τι οι περισσότερες άλλες που εντάχθηκαν στην Ένωση.

Στη μεταναστευτική κρίση "ενεργήσαμε ως ασπίδες στην Ευρώπη", "αυτοί έδωσαν υποσχέσεις και δεν τις τήρησαν", δήλωσε.

Συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου την Πέμπτη

Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Τουρκίας, αναμένεται ότι θα συγκληθεί την Πέμπτη (28 Ιουλίου) σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που μεταδίδει το τηλεοπτικό κανάλι NTV. Πρόκειται για την πρώτη σύγκλιση του αναφερόμενου ανώτατου στρατιωτικού οργάνου, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της προηγούμενης εβδομάδας.

Ο Ερντογάν δήλωσε προχθές στο Reuters ότι σχεδιάζει την αναδιοργάνωση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων με "νέο αίμα" μετά την αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος που στοίχισε τη ζωή σε 246 ανθρώπους.

Η ετήσια συνεδρίαση του ανώτατου στρατιωτικού οργάνου γίνεται κάθε Αύγουστο. Φέτος, επιταχύνθηκε χρονικά εξαιτίας των εξελίξεων, ενώ θα πραγματοποιηθεί στο προεδρικό παλάτι και όχι στο τουρκικό Γενικό Επιτελείο, όπως συνηθίζεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v