Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βίσκο: Δεν υπάρχουν αποδείξεις έλλειψης επιλέξιμων ομολόγων για το QE

Δεν έχουμε δει πρόβλημα μέχρι τώρα με τα επιλέξιμα για συμμετοχή στο QE ομόλογα, δηλώνει ο Ιγκνάσιο Βίσκο, τονίζονατς πως αν υξάρπει πρόβλημα, η ΕΚΤ θα μπορέσει να βρει λύσεις.

Βίσκο: Δεν υπάρχουν αποδείξεις έλλειψης επιλέξιμων ομολόγων για το QE

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορέσει να ανταπεξέλθει σε όποια προβλήματα προκύψουν στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος αγοράς ομολόγων της, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ιγκνάσιο Βίσκο.

Μέχρι τώρα, οι υπεύθυνοι χάραξης της νομισματικής πολιτικής «δεν έχουν αποδείξεις» περί έλλειψης κρατικών ομολόγων που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ολοκλήρωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 1,7 τρισ. Ευρώ, δήλωσε ο κ. Βίσκο. «Δεν έχουμε δει προβλήματα μέχρι τώρα. Αν βρούμε προβλήματα, θα βρούμε τις λύσεις».

Οι ανησυχίες ότι η ΕΚΤ θα αντιμετωπίσει προβλήματα εντάθηκαν καθώς οι επενδυτές στρέφονταν σε αναζήτηση «ασφαλών καταφυγίων» λόγω της απόφασης των Βρετανών να φύγουν από την ΕΕ, κάτι που οδήγησε σε περιορισμό του αριθμού των επιλέξιμων για το QE ομολόγων, καθώς μείωσε σημαντικά τις αποδόσεις τους. Αν και οι αρμόδιοι είναι πιθανό να συζητήσουν πιθανές αλλαγές στο QE στην επόμενη συνεδρίασή τους τον Σεπτέμβριο, ωστόσο δεν υπάρχει λόγος για αναμένονται ουσιαστικές τροποποιήσεις, εκτός και αν επιδεινωθούν οι οικονομικές προοπτικές, ανέφεραν πηγές που γνωρίζουν το θέμα μετά τη συνεδρίαση της 21ης Ιουλίου της ΕΚΤ.

«Προφανώς πρέπει να καταλάβουμε πως θα είναι η εκτίμηση των εξελίξεων τόσο σε επίπεδο τιμών όσο και σε επίπεδο ποσότητας τους επόμενους μήνες», σημείωσε ο κ. Βίσκο. «Τότε, θα έχουμε μια κανονική συζήτηση», είπε, προσθέτοντας πως οι αξιωματούχοι «έχουμε την ικανότητα να χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία μας για να φτάσουμε στον στόχο μας».

Οι οικονομολόγοι έχουν «ρίξει» διάφορες επιλογές στο τραπέζι, όπως το χαμήλωμα ή η αφαίρεση της απαίτησης να αγοράζονται ομόλογα μόνο αν οι αποδόσεις τους βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο ή υψηλότερα του επιτοκίου καταθέσεων (σήμερα στο -0,4%), η αύξηση του μεριδίου των εκδόσεων χρέους που μπορεί να αγοραστεί, αλλά και αλλαγή της απαίτησης να αγοράζεται χρέος που θα ευθυγραμμίζεται με το μέγεθος της οικονομίας του κάθε κράτους-μέλους.

Ερωτηθείς αν η θα ήταν επιλογή και η αφαίρεση του επωνομαζόμενου «κεφαλαιακού κλειδιού», ο κ. Βίσκο είπε «εξαρτάται. Θα πρέπει να δούμε».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v