Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ισλαμιστική επίθεση αυτοκτονίας» το χτύπημα στο Ανσμπαχ

Και τέταρτο επεισόδιο βίας στη Γερμανία μέσα σε μία εβδομάδα. Χθες το βράδυ, Σύρος πρόσφυγας ενεργοποίησε εκρηκτικό μηχανισμό σε εστιατόριο στην πόλη Άνσμπαχ. Σκοτώθηκε και τραυμάτισε 12. Βρέθηκε απειλητικό βίντεο σε κινητό. Ανέλαβε την ευθύνη το ISIS.

«Ισλαμιστική επίθεση αυτοκτονίας» το χτύπημα στο Ανσμπαχ

Ως «γνήσια ισλαμιστική επίθεση αυτοκτονίας» περιέγραψε την έκρηξη στο Ανσμπαχ ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιοάχιμ Χέρμαν.

Ο κ. Χέρμαν δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως «πρέπει να δούμε ότι μεταξύ των πολλών προσφύγων με τη θλιβερή μοίρα έρχονται και άνθρωποι στη χώρα μας ή έχουν έρθει ήδη, οι οποίοι αποτελούν έναν πραγματικό κίνδυνο για τη χώρα μας». Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Πρέπει να χαράξουμε «συνεπείς νέους δρόμους», τόνισε.

Eκπρόσωπος της αστυνομίας της Βαυαρίας δήλωσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια άμεση σύνδεση του 27χρονου Σύρου που ανατινάχθηκε χθες έξω από τον χώρο μουσικού φεστιβάλ στην πόλη Ανσμπαχ με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ωστόσο, o υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε πως στο κινητό του δράστη βρέθηκαν βίντεο με τον ίδιο να προειδοποιεί για τρομοκρατική επίθεση στα αραβικά. Με βάση μια πρώτη μετάφραση του βίντεο ο Σύρος πρόσφυγας ορκίζεται πίστη στον ηγέτη του ISIS.

Εν τω μεταξύ, το πρακτορείο Amaq μετέδωσε πως την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το ISIS.

Πολλά στοιχεία για την έκρηξη στο Ανσμπαχ, την οποία προκάλεσε 27χρονος Σύρος πρόσφυγας με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 12 ατόμων, δεν υπάρχουν ακόμα. Ο δράστης πάντως ήταν άτομο το οποίο βρισκόταν υπό ψυχιατρική παρακολούθηση.

Προφανώς ήθελε να πυροδοτήσει τη βόμβα με τα αιχμηρά μεταλλικά μέρη, την οποία είχε στο σακίδιό του, στο μουσικό φεστιβάλ του Ανσμπαχ της Βαυαρίας, που είχε 2.500 επισκέπτες.

Η αστυνομία της Βαυαρίας ανέφερε πως ο δράστης είχε έξι διαφορετικούς λογαριασμούς στο Facebook. O 27χρονος είχε τραυματιστεί στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.

Ενισχύεται η αστυνομική παρουσία σε δημόσιους χώρους

Την ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας σε αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς και την συνέχιση της διενέργειας ελέγχων σε περιοχές κοντά στα σύνορα της χώρας ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας Ντε Μεζιέρ.

«Αυτό που μου φαίνεται ιδιαίτερα σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι μια αυξημένη παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων σε δημόσιους χώρους. Για αυτό διέταξα η Ομοσπονδιακή Αστυνομία να αυξήσει αισθητά την παρουσία της σε αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς και να διενεργούνται περιστασιακοί στοχευμένοι έλεγχοι - που δεν είναι αισθητοί, αλλά είναι πολύ αποτελεσματικοί - στις περιοχές κοντά στα σύνορα», δήλωσε ο κ. Ντε Μεζιέρ και πρόσθεσε ότι, αν απαιτούνται αλλαγές στο νομικό πλαίσιο, θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

Αναφερόμενος στον 27χρονο Σύρο που ανατινάχτηκε χθες το βράδυ στο 'Ανσμπαχ, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών επιβεβαίωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ ότι είχε έρθει στην Γερμανία πριν από δύο χρόνια και επισήμανε ότι είχε λάβει καθεστώς πρόσφυγα στην Βουλγαρία, όπου και επρόκειτο να προωθηθεί.

Το τέταρτο χτύπημα

Πρόκειται για το τέταρτο επεισόδιο βίας στη Γερμανία μέσα σε μία εβδομάδα. Ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιοάχιμ Χέρμαν δήλωσε ότι ο νεαρός άντρας είχε κάνει δύο απόπειρες αυτοκτονίας προηγουμένως. 

Σύμφωνα με την αστυνομία, η έκρηξη -που σημειώθηκε σε εστιατόριο- έγινε γύρω στις 10:12 μ.μ. τοπικής ώρας (11:12 μ.μ. ώρα Ελλάδας) χθες. Ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας ανέφερε πως το περιεχόμενο του σακιδίου που φορούσε ο δράστης ήταν αρκετό για να σκοτώσει και να τραυματίσει πολλούς ακόμα ανθρώπους. Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι υπήρξαν και άλλοι δράστες.

Η έκρηξη στην πόλη Άνσμπαχ οδήγησε στην αναγκαστική εκκένωση ενός παραπλήσιου φεστιβάλ μουσικής, το οποίο παρακολουθούσαν 2.000 άτομα, είπαν οι αρχές.

Η πόλη Άνσμπαχ περιλαμβάνει μια αμερικανική στρατιωτική βάση, έδρα αμερικανικής ταξιαρχίας ελικοπτέρων. Εκπρόσωπος της βάσης είπε ότι δεν είχαν ενημερωθεί για την έκρηξη.

Είναι το τέταρτο επεισόδιο βίας στη Γερμανία σε μία εβδομάδα και ξετυλίχθηκε ενώ η χώρα βρίσκεται ακόμα σε κατάσταση σοκ μετά τον φόνο 9 ατόμων από έναν 18χρονο Ιρανο-Γερμανό οπλοφόρο στο Μόναχο την Παρασκευή.

Νωρίτερα χθες, ένας 21χρονος Σύρος πρόσφυγας συνελήφθηκε αφού σκότωσε μια έγκυο με ματσέτα στο Ρόιτλινγκεν, κοντά στη Στουτγκάρδη.

Την περασμένη Δευτέρα (18/7), ένας πρόσφυγας από το Πακιστάν χρησιμοποίησε τσεκούρι για να τραυματίσει πέντε άτομα κοντά στο Βίρτσμπουργκ, στη νότια Γερμανία επίσης, προτού σκοτωθεί από τα πυρά αστυνομικών.

 


Ενδείξεις ότι υπάρχουν τρομοκράτες μεταξύ των προσφύγων

Εν τω μεταξύ, η εφημερίδα Neue Osnabruecker Zeitung, επικαλούμενη πηγές της ομοσπονδιακής αστυνομίας της Γερμανίας, αναφέρει ότι υπάρχουν 410 ενδείξεις πιθανής ύπαρξης τρομοκρατών μεταξύ των προσφύγων.

Κατά τις ίδιες πηγές, λόγω της συνεχιζόμενης μετανάστευσης στη Γερμανία, πρέπει να υποτεθεί ότι ενδέχεται να υπάρχουν ενεργά και πρώην μέλη, υποστηρικτές και συμπαθούντες τρομοκρατικών οργανώσεων, ή με ισλαμιστικά κίνητρα.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή απτές αποδείξεις για σχέδια επιθέσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v