Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιλντιρίμ: Υπερταμείο υποδομών ετοιμάζει η Τουρκία

Επιστρέφει η ομαλότητα στην Τουρκία, λέει ο Τούρκος πρωθυπουργός στους επενδυτές, προαναγγέλλοντας μέσω συνέντευξής του στο Bloomberg τη δημιουργία ταμείου διαχείρισης πλούτου ύψους δεκάδων δισ. δολαρίων, για τη χρηματοδότηση μεγάλων projects. Όχι σε πρόωρες εκλογές.

Γιλντιρίμ: Υπερταμείο υποδομών ετοιμάζει η Τουρκία

Με στόχο να περιοριστούν οι οικονομικές επιπτώσεις από το αποτυχημένο πραξικόπημα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, δηλώνοντας πως η κυβέρνηση σχεδιάζει τη δημιουργία ταμείου υποδομών ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να παραμείνει σε τροχιά η ανάπτυξη της χώρας.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο κ. Γιλντιρίμ είπε πως οι διώξεις των φερόμενων ως εμπλεκόμενων στο αποτυχημένο πραξικόπημα πλησιάζουν στο τέλος τους.

«Αυτό λέμε στους παγκόσμιους επενδυτές: η ζωή επιστρέφει στην ομαλότητα στην Τουρκία».

Η οικονομική επίπτωση από το πραξικόπημα μέχρι στιγμής περιορίζεται στις αγορές και στην υποβάθμιση της αξιολόγησης της Τουρκίας από την S&P. «Δεν ήταν καταστροφική η επίπτωση», σημείωσε ο κ. Γιλντιρίμ, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στη διατήρηση της ισχυρής ανάπτυξης.

Ο ίδιος δεν έδωσε πολλές λεπτομέρειες για το νέο ταμείο διαχείρισης πλούτου, ανέφερε όμως πως η αξία του θα είναι «δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων» και δεν θα απειλήσει το χαμηλό έλλειμμα του προϋπολογισμού της χώρας.

«Είναι μια δομή που θα χρηματοδοτεί projects μεγάλης κλίμακας», είπε. «Θα χρηματοδοτήσουμε επενδύσεις μέσω του ταμείου αυτού, αντί μέσω του γενικού προϋπολογισμού».

Σημειώνεται πως το 2013 η τουρκική κυβέρνηση εξέτασε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει χρήματα που προορίζονταν για τα μελλοντικά επιδόματα ανεργίας, προκειμένου να δημιουργήσει ένα ταμείο για στρατηγικά έργα, ωστόσο το σχέδιο παρέμεινε στα χαρτιά.

Αυτή τη φορά, η κυβέρνηση περιμένει και οι τουρκικές τράπεζες να παίξουν ρόλο στη διατήρηση της ανάπτυξης σε υψηλό επίπεδο.

«Οι τράπεζές μας θα στραφούν σε μια λογική χορήγησης δανείων που θα κατευθύνονται στην οικονομική ανάπτυξη, χωρίς να κάνουν εκπτώσεις στα κριτήρια δανεισμού τους», σύμφωνα με τον κ. Γιλντιρίμ. «Αν χρειαστεί, θα εφαρμοστούν προνομιακά επιτόκια για επενδύσεις σε τομείς προτεραιότητας, ενώ η διαφορά θα καλυφθεί από το κρατικό ταμείο εγγύησης δανείων».

Όχι σε εκλογές

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας τάχθηκε κατά της διενέργειας «εκλογών-παγίδα», καθώς θα επιβάρυναν της προοπτικές της χώρας, συμπληρώνοντας πως οι επόμενες εκλογές θα διενεργηθούν όπως έχει προγραμματιστεί, το 2019.

«Δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε με εκλογές», είπε. «Για εμάς οι εκλογές σημαίνουν επιβράδυνση της οικονομίας, μείωση της ορατότητας και φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης για το μέλλον».

Ανατροπές στον στρατό

Ο κ. Γιλντιρίμ δήλωσε επίσης πως ο στρατός χρειάζεται περαιτέρω ανατροπές. «Υπάρχει σοβαρή ανάγκη για αναδιάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων», είπε. «Είδαμε κατά την απόπειρα πραξικοπήματος πως υπάρχει αδυναμία στην ασφάλεια, υπάρχουν κάποια προβλήματα στην αλυσίδα διοίκησης».

Η κυβέρνηση ερευνά επίσης τα κενά στις υπηρεσίες πληροφοριών πριν την απόπειρα, προκειμένου να δει αν υπήρξε αμέλεια ή εσκεμμένη παράβλεψη, σύμφωνα με τον κ. Γιλντιρίμ.

Τελειώνει η επιχείρηση «εκκαθάρισης»

Αναφερόμενος στις επιχειρήσεις «εκκαθάρισης», στο πλαίσιο των οποίων έχουν συλληφθεί 13.165 άνθρωποι ως ύποπτοι για συμμετοχή στο πραξικόπημα ή για δεσμούς με τον Φετουλά Γκιουλέν, ενώ έχουν κατασχεθεί περιουσιακά στοιχεία διαφόρων οργανισμών όπως σχολεία, νοσοκομεία και ιδρύματα, ο κ. Γιλντιρίμ είπε πως κοντεύουν να τελειώσουν.

«Οι περισσότεροι από τους εμπλεκόμενους στην απόπειρα πραξικοπήματος είναι στα χέρια της δικαιοσύνης και δεν νομίζω πως υπάρχει ακόμα μεγάλος αριθμός ατόμων» που εμπλέοκονται και που παραμένουν ασύλληπτοι.

Σε ό,τι αφορά στα κατασχεμένα περιουσιακά στοιχεία, ο κ. Γιλντιρίμ είπε πως «το κράτος κατέσχεσε τις ιδιοκτησίες τους όμως η λειτουργία τους δεν θα σταματήσει, τα σχολεία και τα νοσοκομεία θα λειτουργήσουν υπό τον έλεγχο του κράτους».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v