Σε κλίμα διχασμού το συνέδριο των Δημοκρατικών

Υπό το... γιουχάρισμα των υποστηρικτών του Μπέρνι Σάντερς, ο αντίπαλος της πρώην πρώτης κυρίας στους προκριματικούς των Δημοκρατικών στήριξε τη Χίλαρι Κλίντον για το χρίσμα. "Συγγνώμη" από την Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος στον Σάντερς, για τα email που διέρρευσαν.

Σε κλίμα διχασμού το συνέδριο των Δημοκρατικών

Με εμφανή τον βαθύτατο εσωκομματικό διχασμό ξεκίνησε η πρώτη ημέρα του συνεδρίου των Δημοκρατικών στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, στο οποίο η Χίλαρι Κλίντον αναμένεται να λάβει και τυπικά το χρίσμα για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Στο συνέδριο, το οποίο θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες, συμμετέχουν 5.000 αντιπρόσωποι.

Ο Μπέρνι Σάντερς χαρακτήρισε τη Χίλαρι Κλίντον ως «συνάδελφο στρατιώτη» στον αγώνα για οικονομική ισότητα, υπό το... γιουχάρισμα υποστηρικτών του μόλις ακούστηκε το όνομα της πρώην πρώτης κυρίας.

Σε μια βραδιά που είχε σχεδιαστεί για να δείξει την ενότητα του κόμματος, οι υποστηρικτές του Σάντερς διέκοψαν επανειλημμένως τις διαδικασίες του συνεδρίου, επευφημώντας τον Σάντερς και γιουχάροντας τους υποστηρικτές της Κλίντον.

Όμως, προς το τέλος της βραδιάς, η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν και η πρώτη κυρία Μισέλ Ομπάμα δήλωσαν την υποστήριξή τους στην Κλίντον.

«Η Χίλαρι Κλίντον θα γίνει μια εξαίρετη πρόεδρος και είμαι υπερήφανη που στέκομαι μαζί της απόψε», δήλωσε νωρίτερα ο Σάντερς.

Η φασαρία ξεκίνησε πριν την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, όταν ο Σάντερς χλευάστηκε από τους ίδιους τους υποστηρικτές του καθώς κάλεσε τους εκλέκτορές του να στηρίξουν την Κλίντον και να επικεντρωθούν στο να ηττηθεί ο Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

«Θέλουμε τον Μπέρνι» φώναζαν, εκφράζοντας την οργή τους τόσο για τη νίκη της Κλίντον στους προκριματικούς όσο και για ηλεκτρονικά μηνύματα που διέρρευσαν την Παρασκευή, τα οποία έδειχναν πως ηγέτες του κόμματος προσπάθησαν να σαμποτάρουν την προεκλογική εκστρατεία του Σάντερς.

Η Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος (DNC), πάντως, ζήτησε συγγνώμη χθες από τον γερουσιαστή.

"Εκ μέρους όλων στην DNC ζητάμε βαθιά και ειλικρινή συγγνώμη στον γερουσιαστή Σάντερς, τους υποστηρικτές του και το σύνολο του Δημοκρατικού Κόμματος, για τα αδικαιολόγητα σχόλια που έγιναν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου", τόνισε η επιτροπή σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα την ημέρα έναρξης του συνεδρίου του κόμματος στη Φιλαδέλφεια για την επίσημη απονομή του χρίσματος στη Χίλαρι Κλίντον.

Πρόσθεσε επίσης ότι τα ηλεκτρονικά μηνύματα δεν αντιπροσωπεύουν τη "σταθερή δέσμευση (της επιτροπής) για ουδετερότητα κατά τη διεργασία" του χρίσματος του κομματικού υποψηφίου.

Στην εσωκομματική διαδικασία, η Κλίντον βρέθηκε αντιμέτωπη με τη θεαματική και απροσδόκητη επίδοση του Μπέρνι Σάντερς, του γερουσιαστή του Βερμόντ.

Η πρώην Πρώτη Κυρία και πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, η οποία ελπίζει να διαδεχθεί τον Μπαράκ Ομπάμα και να γίνει η πρώτη γυναίκα που θα αναδειχθεί στην αμερικανική προεδρία, καλείται τώρα να αντιμετωπίσει τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ.

Ενώ ο Σάντερς στήριξε την Κλίντον, η πρώην πρώτη κυρία φαίνεται πως θα δυσκολευτεί να εξασφαλίσει τη στήριξη και των υποστηρικτών του, στον αγώνα της κατά του Τραμπ. Ο Νεοϋορκέζος επιχειρηματίας, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, παίρνει προβάδισμα έναντι της Κλίντον.

Συγκεκριμένα, δημοσκόπηση του CNN/ORC δίνει προβάδισμα 48% στον Τραμπ, έναντι 45% της Κλίντον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v