Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fed: Μειώνονται οι κίνδυνοι για την οικονομία

Η απασχόληση ανακάμπτει, ενώ τα βραχυπρόθεσμα ρίσκα για την αμερικανική οικονομία υποχωρούν, τονίζει η Fed. Θετικά σινιάλα από την κατανάλωση. Επιμένει σε σταδιακή σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Τι προβλέπει για τον πληθωρισμό. «Παράθυρο» για αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο βλέπουν οι αναλυτές.

Fed: Μειώνονται οι κίνδυνοι για την οικονομία

H κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο επίπεδο του 0,25 με 0,5% την Τετάρτη, τονίζοντας πως βλέπει μειωμένα τα ρίσκα για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης, η κεντρική τράπεζα αναφέρει πως η οικονομία αναπτύχθηκε τον Ιούνιο με μέτριο ρυθμό και η απασχόληση ανακάμπτει. 

«Οι πληροφορίες που λάβαμε από τότε που η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Fed συναντήθηκε τον Ιούνιο καταδεικνύει ότι η αγορά εργασίας ενισχύθηκε και η οικονομική δραστηριότητα αναπτύσσεται με μέτριο ρυθμό», σημειώνεται. Αναδέρει επίσης πως οι καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών αναπτύσσονται με ισχυρό ρυθμό. 

Οι νέες θέσεις απασχόλησης τον Μάιο επιβραδύνθηκαν απότομα, στο επίπεδο των 38.000, αλλά έκτοτε καταγράφηκε ισχυρή ανάκαμψη στις προσλήψεις. Οι νέες θέσεις εργασίας τον Ιούνιο εκτοξεύτηκαν στις 287.000, κατά 100.000 περισσότερες από τις προβλέψεις των αναλυτών. 

H Fed προβλέπει ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα βραχυπρόθεσμα, εν μέρει λόγω της πτώσης στις τιμές της ενέργειας, αλλά θα αυξηθεί μεσοπρόθεσμα προς τον στόχο του 2% καθώς θα υποχωρούν αυτές οι παροδικές επιδράσεις.

Αν και οι αξιωματούχοι της Fed επισημαίνουν πως συνεχίζουν να παρακολουθούν προσεκτικά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και τις παγκόσμιες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις, υπογραμμίζουν πως ανησυχούν λιγότερο για ενδεχόμενα σοκ που μπορεί να βγάλουν εκτός πορείας την αμερικανική οικονομία. 

«Τα βραχυπρόθεσμα ρίσκα για το outlook έχουν υποχωρήσει», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Η Fed δεν έκανε καμία αναφορά στα ρίσκα για την οικονομία στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις. Όπως επισημαίνει η WSJ και αναλυτές, τονίζοντας σήμερα ότι τα ρίσκα έχουν υποχωρήσει, φαίνεται να ανοίγει η πόρτα για μια αύξηση επιτοκίου σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις. 

Στην ανακοίνωση επαναλαμβάνεται πως οι οικονομικές συνθήκες αναμένεται να εξελιχθούν με τρόπο που θα επιβάλει μόνο σταδιακές αυξήσεις στο επιτόκιο. 

Σημειώνεται πως το τέλος του 2016 θα πραγματοποιηθούν τρεις ακόμα συνεδριάσεις της Fed, μία τον Σεπτέμβριο, μία τον Νοέμβριο και μία τον Δεκέμβριο. 

Πριν από τη σημερινή ανακοίνωση, οι αγορές έδιναν περίπου 21% πιθανότητες για αύξηση επιτοκίου στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου και περίπου 50% για μια κίνηση σε αυτήν του Δεκεμβρίου. 

Η Έσθερ Τζορτζ ήταν το μόνο μέλος της επιτροπής της κεντρικής τράπεζας που καταψήφισε την απόφαση για τα επιτόκια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v