Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επίθεση Fitch σε Κομισιόν για Πορτογαλία και Ισπανία

Η απόφαση της Κομισιόν να μην επιβάλλει πρόστιμα στην Ισπανία και στην Πορτογαλία υπονεμεύει την δημοσιονομική αξιοπιστία, υπογραμμίζει η Fitch. Το υψηλό δημόσιο χρέος παραμένει βασικός παράγοντας πίεσης στις αξιολογήσεις των ευρωπαϊκών κρατών, προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης.

Επίθεση Fitch σε Κομισιόν για Πορτογαλία και Ισπανία

Η απόφαση να μην επιβληθούν πρόστιμα στην Ισπανία και στην Πορτογαλία μετά την αποτυχία των κυβερνήσεων τους να μειώσουν τα ελλείμματα στα προβλεπόμενα όρια, αντανακλά την περιορισμένη αξιοπιστία του δημοσιονομικού πλαισίου της ευρωζώνης, τονίζει σε σημερινή της έκθεση η Fitch.

Την Τετάρτη η Κομισιόν πρότεινε να μην επιβληθούν πρόστιμα στις δύο χώρες, λαμβάνοντας υπόψη το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον και μετά από τα αιτήματα που έστειλαν οι δύο κυβερνήσεις.

Οι δύο χώρες επιβεβαίωσαν την δέσμευση τους να συμμορφωθούν με τους κανονισμού του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, σύμφωνα με τους οποίους το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 3%.

Με βάση τα νέα δημοσιονομικά μονοπάτια που συμφώνησαν οι δύο κυβερνήσεις με την Κομισιόν, η Πορτογαλία θα πρέπει να μειώσει το έλλειμμα εντός του προβλεπόμενου ορίου ως το τέλος του 2016 και η Ισπανία ως το τέλος του 2018.

Η Fitch επισημαίνει πως ο ρυθμός της δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ευρώπη έχει χαλαρώσει, καθώς εξασθενεί η κρίση της ευρωζώνης. Οι πολιτικές που εφαρμόζονται έχουν απομακρυνθεί από το πλαίσιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας, των μεταρρυθμίσεων και της συγκρότησης ενιαίων ευρωπαϊκών θεσμών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πολλές κυβερνήσεις της ευρωζώνης έχουν μετακινηθεί από μια αυστηρή ερμηνεία των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανονισμών, υπέρ μιας πιο χαλαρής δημοσιονομικής πολιτικής.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου αξιολόγησης, το αποτέλεσμα ευνοεί την ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα. Σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και χαμηλής ανάπτυξης, η τόνωση της ανάπτυξης μπορεί να είναι αρκετά ισχυρή, αντισταθμίζοντας ένα μέρος των επιπτώσεων από την δυναμική του δημόσιου χρέους.

Τα τελευταία στοιχεία του ΑΕΠ για ορισμένες από τις μεγάλες οικονομίες, μεταξύ των οποίων και η Ισπανία, έχουν υπερβεί τις προσδοκίες.

Ωστόσο, η Fitch βλέπει πως υπονομεύεται ακόμα περισσότερο η δημοσιονομική αξιοπιστία. Το δημόσιο χρέος παραμένει ένας από τους βασικούς περιορισμούς στις αξιολογήσεις πολλών κρατών της ευρωζώνης.

Επιπλέον, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες εστιάζουν το πώς θα περιορίσουν τις επιπτώσεις του Brexit, η δημοσιονομική προσαρμογή θα πέσει ακόμα πιο χαμηλά στην λίστα με τις προτεραιότητες τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v