Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citi: Ετοιμαστείτε για «χρήμα από ελικόπτερο»

Αναλυτές της Citi βλέπουν μια σταδιακή στροφή των νομισματικών και δημοσιονομικών πολιτικών προς το «χρήμα από ελικόπτερο».

Citi: Ετοιμαστείτε για «χρήμα από ελικόπτερο»

Η Citi προβλέπει μια «σταδιακή στροφή προς το χρήμα από ελικόπτερο» από τις ανεπτυγμένες οικονομίες, καθώς οι χώρες δυσκολεύονται να τονώσουν την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

Η έκθεση του διεθνούς οίκου δημοσιεύτηκε την ημέρα που ξεκίνησε η διήμερη συνεδρίαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας, μετά την οποία αναμένεται να ανακοινωθεί ένα ακόμα πρόγραμμα τόνωσης. Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε αναμένεται να προχωρήσει σε νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης, το οποίο μπορεί να ανέρχεται ως και τα 28 τρισ. δολάρια.

Όπως επισημαίνει το CNBC, τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν ως μια στροφή προς το «χρήμα από το ελικόπτερο», το οποίο η Citi ορίζει «ως μια προσωρινή δημοσιονομική τόνωση που χρηματοδοτείται από μια μόνιμη νομισματική επέκταση». Άλλοι το ορίζουν απλώς ως ένεση ρευστού από την κεντρική τράπεζα απευθείας στην πραγματική οικονομία.

«Εν μέσω μεγάλων αβεβαιοτήτων, το outlook των εφαρμοζόμενων πολιτικών αποκτάει και πάλι μεγάλη σημασία. Κατά την γνώμη μας, υπάρχει μια σταδιακή στροφή των πολιτικών προς το χρήμα από το ελικόπτερο» επισημαίνουν στην έκθεση που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη αναλυτές της Citi.

H Citi προβλέπει νέα χαλάρωση από την Τράπεζα της Ιαπωνίας αυτή την εβδομάδα και ένα νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης από την Τράπεζα της Αγγλίας τον επόμενο μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v