Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το σχέδιο διάσωσης της Monte Paschi

Το σχέδιο έχει λάβει το πράσινο φως από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα. Προβλέπει την πώληση ολόκληρου του χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 33% της ονομαστικής αξίας. Η άντληση κεφαλαίων έως 5 δισ. ευρώ

Το σχέδιο διάσωσης της Monte Paschi

Το σχέδιο διάσωσης που έλαβε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανακοίνωσε η Monte dei Paschi di Siena λίγο πριν την δημοσίευση των αποτελεσμάτων των stress tests της EBA.

Το σχέδιο προβλέπει την πώληση ολόκληρου του χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων δανείων έναντι 9,2 δισ. ευρώ ή του 33% της ονομαστικής αξίας.

Παράλληλα, θα υπάρξει άντληση κεφαλαίων ως 5 δισ. ευρώ. H Μonte Paschi ανέφερε πως υπέγραψε συμφωνία με κοινοπραξία οκτώ τραπεζών για την εγγύηση (underwriting) του εγχειρήματος.

Μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου ο pro-forma δείκτης ο pro-forma δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET 1 αναμένεται να ανέλθει στο 11,4%.

Η τράπεζα θα ανακοινώσει ένα λεπτομερές business plan το Σεπτέμβριο.

Nωρίτερα στέλεχος της ιταλικής τράπεζας γνωστοποίησε πως το σχέδιο έλαβε το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στόχος της Monte Paschi είναι να ολοκληρώσει την άντληση κεφαλαίων και την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ως το τέλος του έτους. 

Το υπουργείο οικονομίας της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι είναι πολύ ικανοποιημένο από το σχέδιο διάσωσης που συμφωνήθηκε, λέγοντας πως θα επιτρέψει στην τράπεζα να αναπτύξει ένα στέρεο στρατηγικό σχέδιο και να βοηθήσει την πραγματική οικονομία.

Kέρδη €302 εκατ. το πρώτο εξάμηνο

Η ιταλική τράπεζα ανακοίνωσε πως τα καθαρά κέρδη το πρώτο εξάμηνο του έτους ανήλθαν στα €302 εκατ., ενώ το δεύτερο τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα €208,8 εκατ. έναντι εκτιμήσεων για ζημίες €50 εκατ.

Οι προβλέψεις για επισφαλή δάνεια στο εξάμηνο ανήλθαν στα 718 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v