Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι έδειξαν τα stress test για την Deutsche Bank

Ο CEO της γερμανικής τράπεζας υπογράμμισε ότι τα stress tests κατέδειξαν πως η τράπεζα είναι καλά θωρακισμένη για τις δύσκολες εποχές. Πρόσθεσε ότι η Deutsche Bank είναι σε καλό δρόμο για να πετύχει το στόχο του 12,5% για το CET 1 έως το τέλος του 2018.

Τι έδειξαν τα stress test για την Deutsche Bank
H Deutsche Bank κατέγραψε καλύτερες επιδόσεις στα stress test που ανακοινώθηκαν χθες από την ΕΒΑ συγκριτικά με εκείνα του 2014, «σημάδι» ότι τα μέτρα για την χρηματοοικονομική θωράκιση αποδίδουν, μεταδίδει το Bloomberg.

O βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (CET 1)της γερμανικής τράπεζας διαμορφώθηκε στο 7,8% (με βάση το δυσμενές σενάριο), από 11,1% στο τέλος του 2015, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΒΑ.

Το 2014 ο δείκτης των κεφαλαίων είχε υποχωρήσει στο 7% με βάση εκκίνησης το 9,2%. Η φετινή επίδοση της γερμανικής τράπεζας είναι καλύτερη από της Barclays που πέτυχε CET 1 στο 7,3%.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, John Cryan, επεδίωξε να διαβεβαιώσει τους μετόχους ότι η τράπεζα θα ανταποκριθεί στις μελλοντικές απαιτήσεις των ρυθμιστικών αρχών χωρίς να χρειαστεί νέα κεφάλαια.

Ωστόσο τα υψηλά δικαστικά κόστη αλλά και οι «δρακόντειες», όπως τις χαρακτήρισε υψηλόβαθμο στέλεχος της τράπεζας, αλλαγές στις κεφαλαιακές απαιτήσεις έχουν οδηγήσει ορισμένους αναλυτές να αμφισβητήσουν αυτούς τους ισχυρισμούς.

Ο CEO της τράπεζας σε σχετική ανακοίνωση τόνισε πως «τα βελτιωμένα μεγέθη είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και πολλών μικρών βημάτων. Τα stress tests έδειξαν ότι η τράπεζα είναι καλά θωρακισμένη για τις δύσκολες εποχές».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η τράπεζα είναι σε καλό δρόμο για να πετύχει το στόχο του 12,5% για το CET 1 έως το τέλος του 2018.

Όπως αναφέρει το Bloomberg τα φετινά stress test περιελάμβαναν υποθέσεις αναφορικά με τους κινδύνους συμπεριφοράς, που αφορούν δικαστικές δαπάνες αλλά και απώλειες από το trading. Aυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί το CET 1 της τράπεζας κατά 220 μονάδες βάσης.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο ο δείκτης μόχλευσης της τράπεζας έπεσε στο 2,96% από το σημείο εκκίνησης του 3,49%. Τον Οκτώβριο η τράπεζα είχε ανακοινώσει ότι θέτει ως στόχο να ανεβάσει το συγκεκριμένο δείκτη στο 4,5% ή και υψηλότερα έως το τέλος του 2018.

O CFO της τράπεζας ανέφερε σε αναλυτές την Πέμπτη ότι η αύξηση του δείκτη μόχλευσης δεν αποτελεί μεγάλη προτεραιότητα για την Deutsche Bank. Διευκρίνισε ότι μια από τις αιτίες που δεν ενισχύθηκε στο β' τρίμηνο οφείλεται στο ότι η τράπεζα κρατά περισσότερη ρευστότητα στα ταμεία της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v