Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Deutsche Bank: Πρώτη φορά από το 1998 εκτός Stoxx 50

Η Deutsche Bank θα βρεθεί από Δευτέρα για πρώτη φορά από το 1998 εκτός Stoxx Europe 50. Στο μισό η αξία των μετοχών της γερμανικής τράπεζας και της Credit Suisse από την αρχή του έτους. Σε ιστορικό χαμηλό η μετοχή της Commerzbank.

Deutsche Bank: Πρώτη φορά από το 1998 εκτός Stoxx 50

Νέο πλήγμα δέχεται ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος, καθώς δυο από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης, οι Credit Suisse και Deutsche Bank, θα αφαιρεθούν από τον Stoxx Europe 50 την επόμενη εβδομάδα.

Για την Deutsche Bank, θα είναι η πρώτη φορά από το 1998 που δεν θα βρίσκεται πλέον στον δείκτη, σύμφωνα με το Reuters.

Οι μετοχές και των δυο εταιρειών βρίσκονται βαθιά στο «κόκκινο», με της Credit Suisse να καταγράφει απώλειες μεγαλύτερε του 5% και της Deutsche 3,5%.

Η απόφαση της STOXX Ltd, που διαχειρίζεται τους κορυφαίους χρηματιστηριακούς δείκτες της Ευρώπης, ήρθε μετά την μείωση στο μισό της αξίας των μετοχών των Credit Suisse και Deutsche Bank φέτος. Οι μετοχές της γερμανικής τράπεζας βρίσκονται πλέον 88% χαμηλότερα από την «κορυφή» του 2007.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες πιέζονται από την μείωση των κερδών τους, τη «βουτιά» στα έσοδα από επενδύσεις λόγω της κατάρρευσης των επιτοκίων, αλλά και του μεγαλύτερου ρυθμιστικού κόστους.

Η προειδοποίηση της Commerzbank για τα κέρδη της και για τα αρνητικά επιτόκια «έστειλαν» τη μετοχή της σε ιστορικό χαμηλό σήμερα.

Αν και τα αποτελέσματα των τελευταίων stress tests της EBA «χαιρετίστηκαν» από τους επενδυτές με κάποια ανακούφιση, ωστόσο επικρίθηκε το γεγονός πως τα τεστ δεν λάμβαναν υπ' όψιν το ενδεχόμενο διατήρησης των επιτοκίων σε αρνητικό πεδίο για αρκετό καιρό, σημειώνει το Reuters.

«Αν τα επιτόκια παραμείνουν τόσο χαμηλά, τα έσοδα από επιτόκια δεν θα συνεισφέρουν τόσο στην κεφαλαιακή βάση και από αυτήν την άποψη, είναι δύσκολο να δούμε τις τράπεζες να βρίσκονται σε ισχυρή θέση», σχολίασε ο επικεφαλής του τμήματος equity strategy της Baader Bank του Μονάχου, Gerhard Schwarz.

Η αφαίρεση από τον δείκτη γενικά σημαίνει πως τα ETFs και άλλοι παθητικοί επενδυτές που παρακολουθούν τον δείκτη, θα αναγκαστούν να πουλήσουν τις μετοχές αυτές.

Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 2,8%, με τις απώλειές του από την αρχή το έτους να ξεπερνούν το 30%.

Οι δυο τράπεζες θα αντικατασταθούν στο Stoxx Europe 50 από την τεχνολογική εταιρεία ASML Holding και την κατασκευαστική Vinci.

Η STOXX Ltd γνωστοποίησε πως οι αλλαγές στον δείκτη θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 8 Αυγούστου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v