Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Kweku Adoboli: Θα υπάρξουν ξανά μεγάλες απάτες στις τράπεζες

Ο άνθρωπος που φυλακίστηκε τέσσερα χρόνια για την απάτη μαμούθ στη UBS προειδοποιεί ότι δεν έχει αλλάξει η κουλτούρα στις μεγάλες τράπεζες.

Kweku Adoboli: Θα υπάρξουν ξανά μεγάλες απάτες στις τράπεζες

O Kweku Adoboli, πρώην trader στην UBS, φυλακίστηκε πριν από τέσσερα χρόνια, έχοντας διαπράξει την μεγαλύτερη απάτη στην ιστορία της Βρετανίας, έχει δηλώσει πως τα εγκλήματά του θα μπορούσαν να επαναληφθούν, καθώς όσοι εργάζονται στον τραπεζικό τομέα ακόμα αντιμετωπίζουν την ίδια πίεση για την επίτευξη κέρδους «με κάθε τίμημα».

Ο Adoboli, υπήρξε ανώτερος trader στο τμήμα αγοραπωλησίας ETFs του Λονδίνου και κόστισε στην ελβετική τράπεζα $2,3 δισ, μετά από trading που ξεπερνούσε κατά πολύ τα επιτρεπτά όρια ανάληψης κινδύνου και πλασματικές εγγραφές στα λογιστικά βιβλία, προκειμένου να αποκρύψει τις πραγματικές επενδυτικές του θέσεις.

Καταδικάστηκε σε επταετή κάθειρξη και αποφυλακίστηκε στις αρχές του τρέχοντος έτους.

«Πιστεύω πως αυτό θα μπορούσε οπωσδήποτε να συμβεί ξανά», δήλωσε ο 36χρονος Adoboli,στο BBC,σε μια σειρά συνεντεύξεων που μεταδόθηκαν την Δευτέρα. «Ειδικά καθώς εισερχόμαστε σε ότι ενδεχομένως αποτελεί την επόμενη φάση της μεγάλης οικονομικής κρίσης για τους επόμενους 12 ή 18 ή 24 μήνες».

Στην δίκη του, ο γεννημένος στην Γκάνα Adoboli, υποστήριξε πως ό,τι έκανε ήταν για να παράγει κέρδη για την UBS και ήταν σύμφωνο με την κουλτούρα της εταιρείας, με τους ενάγοντες όμως να τον κατηγορούν πως «παρίστανε τον Θεό» με τα χρήματα της UBS, έχοντας την πεποίθηση ότι είχε το «μαγικό άγγιγμα», οδηγούμενος από την επιθυμία να γίνει αστέρας trader, με επακόλουθο ένα τεράστιο μπόνους.

Με δηλώσεις του στο κανάλι BBC, υποστηρίζει πως οι traders αντιμετωπίζουν ακόμα το ίδιο δίλημμα όταν, ενώ πιέζονται ασφυκτικά για την επίτευξη κερδών , υποχρεώνονται ταυτόχρονα να μειώσουν την έκθεσή τους στον κίνδυνο.

Ο Adoboli, ο οποίος τώρα εισηγείται σε συνέδρια με θέμα την συμμόρφωση των τραπεζών, αλλά κινδυνεύει με απέλαση από την Βρετανία, δηλώνει πως η αγορά πράγματι έμαθε, όταν τα πράγματα πάνε στραβά, να επιρρίπτει τις σχετικές ευθύνες σε άτομα και όχι να αναδιαρθρώνει την στρατηγική που επέφερε τα επικείμενα προβλήματα.

«Αν εμείς ως κοινωνία είμαστε πιο ειλικρινείς και οι ηγέτες αυτών των οργανισμών είναι πιο ειλικρινείς σχετικά με την κουλτούρα και το συστημικό ρίσκο, τότε ίσως κάνουμε ένα βήμα κοντά στην διόρθωση της αιτίας του προβλήματος», δήλωσε. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v