Η προσφυγική θύελλα σαρώνει την Ευρώπη

Έκρηξη-σοκ του αριθμού των προσφύγων και των νεκρών μεταναστών στην Ευρώπη. Ανάμεσα στους δημοφιλέστερους προορισμούς η Γερμανία.

Η προσφυγική θύελλα σαρώνει την Ευρώπη

Συνολικά 1,3 εκατομμύρια μετανάστες, αριθμός ρεκόρ, υπέβαλαν αίτημα για άσυλο στην Ευρώπη το 2015 – σχεδόν οι διπλάσιοι από το τελευταίο αποκορύφωμα το 1992, κοντά στην πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, σύμφωνα με νέα έρευνα του αμερικανικού κέντρου ερευνών Pew Research Center.

Από το 1985, η Ευρώπη έχει λάβει περίπου 11,6 εκατομμύρια αιτήσεις για άσυλο, με τις 1,3 εκατ. του περασμένου έτους να αντιστοιχούν περίπου στο ένα δέκατο όλων των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών στις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ, την Νορβηγία και την Ελβετία, σημείωσε το κέντρο Pew. Χρησιμοποίησε δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από την Eurostat, την στατιστική υπηρεσία της Ευρώπης, προκειμένου να στοιχειώσει την έρευνά της.

Η Ευρώπη έχει μετατραπεί σε έναν ασφαλή παράδεισο για χιλιάδες ανθρώπους που φεύγουν εξ αιτίας των συγκρούσεων, της φτώχειας και του διωγμού σε μέρη της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Ενώ το Pew σημειώνει πως χώρες όπως το Κόσσοβο και η Αλβανία ακόμα συνεισφέρουν στο κύμα αιτούντων για άσυλο, περίπου οι μισοί πρόσφυγες το 2015 κατάγονταν από μια χώρα εκ των εξής: Συρία, Αφγανιστάν ή Ιράκ.

Η διασπορά και η μετατόπιση των λαών φαινόταν να κορυφώνεται το 2015, με την Ευρώπη να είναι σε μεγάλο βαθμό απροετοίμαστη και διχασμένη σχετικά με το πώς να διαχειριστεί την εισροή ανθρώπων.

Η μεταναστευτική κρίση είχε επίσης και ανθρώπινο κόστος. Χιλιάδες άντρες, γυναίκες και παιδιά έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να προσεγγίσουν την ήπειρο από στεριά και θάλασσα, τις περισσότερες φορές με επισφαλείς βάρκες ελεγχόμενες από δουλέμπορους.

Η Διεθνής Οργάνωση για ζητήματα Μετανάστευσης (Ιnternational Organization for Migration- IOM) δήλωσε την Τρίτη ότι κατά του πρώτους εφτά μήνες του 2016, συνολικά 4.027 άνθρωποι πέθαναν στην προσπάθειά τους να διασχίσουν την θάλασσα προκειμένου να φθάσουν στην Ευρώπη, έχοντας ήδη ξεπεράσει το σύνολο των 3.771 των θανάτων που καταγράφηκαν πέρσι.

Η μεταναστευτική κρίση έχει αντιμετωπιστεί με ένα μείγμα αντιδράσεων από την Ευρώπη: Μερικές χώρες όπως η Γερμανία έχουν υποδεχθεί θερμά τους μετανάστες, ενώ άλλες κυβερνήσεις, κυρίως της κεντρικής Ευρώπης, έχουν απορρίψει σχέδια για την μετεγκατάσταση και την αφομοίωση των προσφύγων. Πολλές χώρες έχουν κλείσει τα σύνορά τους προκειμένου να εμποδίσουν τους μετανάστες από το να περάσουν τα σύνορα τους και να κατευθυνθούν σε ευημερούσες χώρες της βορείου Ευρώπης.

Δεδομένων των εξωφρενικά διαφορετικών στάσεων που κρατούν οι χώρες της Ευρώπης απέναντι στους μετανάστες και τις αποκλίνουσες οικονομικές προοπτικές που προσφέρει κάθε χώρα, μερικές χώρες έχουν καταστεί πιο δημοφιλείς σε σχέση με άλλες αναφορικά με την κατάθεση αιτήσεων για άσυλο.

Η Γερμανία (με 540 αιτήσεις για κάθε 100.000 Γερμανούς) είχε περισσότερους κατά κεφαλήν αιτούντες ασύλου από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο (250 ανά 100.000) , έδειξε η μελέτη του Pew, και κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα με άλλους κορυφαίους προορισμούς, όπως η Φινλανδία (590 ανά 100.000), η Νορβηγία (590 ανά 100.000) και η Ελβετία (460 ανά 100.000).

Αντίθετα, η Γαλλία (110 ανά 100.000) και η Βρετανία (60 ανά 100.000) είχαν πολύ λιγότερους, κατά κεφαλήν, αιτούντες για άσυλο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v