Γαλλία: «Στερεύει» το ταμείο αποζημιώσεων θυμάτων τρομοκρατίας

Η γαλλική κυβέρνηση συζητά με τις ασφαλιστικές εταιρείες τρόπους για να καλυφθεί το ταμείο αποζημιώσεων θυμάτων τρομοκρατικών ενεργειών. Εξετάζεται αύξηση του "φόρου επιθέσεων" στα ασφαλιστήρια συμβόλαια.

Γαλλία: «Στερεύει» το ταμείο αποζημιώσεων θυμάτων τρομοκρατίας

Η κλιμάκωση των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γαλλία εξαντλεί το ειδικό ταμείο για την αποζημίωση των θυμάτων ταχύτερα απ' όσο μπορεί να το καλύψει η ασφαλιστική βιομηχανία της χώρας, με αποτέλεσμα η γαλλική κυβέρνηση να αναζητά τώρα τρόπους για να ενισχύσει το ταμείο.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η κυβέρνηση Ολάντ βρίσκεται από τον Φεβρουάριο σε συζητήσεις με την γαλλική ασφαλιστική AXA και άλλες ασφαλιστικές ως προς το πώς μπορούν οι ασφαλιστικές να ενισχύσουν τη χρηματοδότηση για το κρατικό πρόγραμμα που αποζημιώνει τις οικογένειες των θυμάτων τρομοκρατικών ενεργειών και τους ανθρώπους που τραυματίζονται κατά τη διάρκεια αυτών, όπως ανέφερε σε αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος της AXA, Jacques de Peretti.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι σχολίασαν πως στόχος τους είναι να ανακοινωθεί μια συμφωνία τον Σεπτέμβριο.

Το Εγγυημένο Ταμείο για Θύματα Τρομοκρατικών και Άλλων Εγκληματικών Ενεργειών δημιουργήθηκε από την γαλλική κυβέρνηση το 1986 σε μια προσπάθεια να αποτραπεί το ενδεχόμενο οι ασφαλιστικές εταιρείες να κερδοφορούν από τις βίαιες ενέργειες. Παράλληλα, το ταμείο παρέχει στους ασφαλιστές ένα οικονομικό «μαξιλάρι» έναντι τρομοκρατικών ενεργειών.

Η κυβέρνηση απαιτεί οι ασφαλιστικές να χρηματοδοτούν το ταμείο αυτό μέσω ενός «φόρου επιθέσεων» επί των 80 εκατ. ασφαλιστηρίων συμβολαίων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη Γαλλία. Το Παρίσι αύξησε τον φόρο αυτό στα 4,30 ευρώ, από 3,30 ευρώ ανά ασφαλιστήριο τον Ιανουάριο, όμως οι «παίκτες» της αγοράς υποστηρίζουν πως αυτή η αύξηση δεν θα είναι αρκετή.

"Εργαζόμαστε με τις δημόσιες αρχές για να δούμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη νέα ανάγκη για χρηματοδότηση, πιθανότατα μέσω της αύξησης του φόρου και πιθανότατα μέσω άλλων εισφορών που μπορεί να κάνει διαθέσιμες η κυβέρνηση", σύμφωνα με τον κ. de Peretti.

Ακόμα και πριν την τρομοκρατική επίθεση τον Ιανουάριο του 2015 στο περιοδικό Charlie Hebdo, το ταμείο πλήρωνε περισσότερα απ' όσα εισέπραττε, όπως δείχνουν οι δημοσιοποιημένοι ισολογισμοί του, σημειώνει η Wall Street Journal. Οι αποζημιώσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά φέτος, εξαλείφοντας μέρος των αποθεμάτων ύψους 1,3 δισ. ευρώ που διέθετε το ταμείο στο τέλος του 2015.

Αξιωματούχοι της γαλλικής κυβέρνησης ανέφεραν πως το ταμείο έχει τους πόρους για να αποζημιώσει όλα τα θύματα, ωστόσο υπάρχει ανησυχία για τις αιτήσεις αποζημίωσης σε μελλοντικές επιθέσεις.

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, που στοίχισαν τη ζωή 130 ανθρώπων, εκτιμάται ότι θα κοστίσουν 350 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τους αξιωματούχους. Το ταμείο έχει αποζημιώσει περίπου 2.300 θύματα των επιθέσεων αυτών μέχρι τώρα, σύμφωνα με το μέλος του ΔΣ του ταμείου, Francoise Rudetzki. Μεγάλο –και δύσκολο να υπολογιστεί- θα είναι και το κόστος από την επίθεση στη Νίκαια, στην οποία σκοτώθηκαν 84 άνθρωποι.

Σύμφωνα με τους κανόνες του ταμείου, οποιοσδήποτε βρίσκονταν εντός της επίσημης περιμέτρου της επίθεσης έχει δικαίωμα να ζητήσει αποζημίωση, ακόμα και αν δεν τραυματίστηκε.

Η κα. Rudetzki ανέφερε πως οι οικογένειες των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στη Νίκαια είναι πιθανό να λάβουν έως και 40.000 ευρώ. Αυτοί που τραυματίστηκαν θα αποζημιωθούν αναλόγως της σοβαρότητας των τραυμάτων τους, ενώ δεν υπάρχει συγκεκριμένο όριο στις αποζημιώσεις για αυτούς που κρίνεται ότι δεν μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Στις 28 Ιουλίου η κυβέρνηση της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι κατέβαλε τις πρώτες αποζημιώσεις στα θύματα της Νίκαιας, συνολικού ύψους 300.000 ευρώ.

Σημειώνεται πως αυτοί που παίρνουν αποζημίωση από το κράτος μπορούν να ζητήσουν αποζημιώσεις και από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές, αναλόγως των συμβολαίων τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v