Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Παράθυρο» Weidman για αλλαγή στο QE

Ανοικτό το ενδεχόμενο τροποποιήσεων στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ αφήνει ο επικεφαλής της Bunsesbank, αρκεί οι αλλαγές αυτές να μην αλλοιώνουν τον βασικό σχεδιασμό του προγράμματος.

«Παράθυρο» Weidman για αλλαγή στο QE

Ο Γενς Βάιντμαν, ένας από τους πολέμιους της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε πως μπορεί να υπάρξει προσαρμογή του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο να εκτροχιαστεί το πρόγραμμα λόγω έλλειψης επιλέξιμων ομολόγων.

Στην αγορά, αυξάνονται οι προσδοκίες ότι η ΕΚΤ σύντομα θα αλλάξει τους κανόνες του προγράμματος αγοράς τίτλων, καθώς ήδη περισσότερα από τα μισά γερμανικά ομόλογα δεν είναι επιλέξιμα, ενώ υπάρχουν ενδείξεις πως και οι αγορές πορτογαλικών και ιρλανδικών ομολόγων φτάνουν στα όριά τους.

Σύμφωνα με τον Βάιντμαν – οποίος προηγουμένως είχε εκφράσει αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος- μπορεί να γίνουν αλλαγές στο QE, αρκεί να μην αλλοιώνουν τον βασικό σχεδιασμό του προγράμματος.

Πηγές κοντά στην ΕΚΤ είχαν δηλώσει στο Reuters πως η Τράπεζα δεν εξετάζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ δείχνουν πως ίσως να μην επεκτείνει σημαντικά το QE.

Άλλες αλλαγές στο πρόγραμμα, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα της έλλειψης επιλέξιμων τίτλων, μπορεί να περιλαμβάνει την ακύρωση του κανόνα για μη αγορά χρέους με απόδοση χαμηλότερη του επιτοκίου καταθέσεων της ΕΚΤ (που αυτή τη στιγμή οδηγεί σε εξαίρεση πολλών γερμανικών ομολόγων), ή αύξηση του ορίου που θέτει η Τράπεζα για αγορά μόνο το ενός τρίτου του χρέους μιας χώρας.

Ο Βάιντμαν από την πλευρά του τονίζει πως μια αύξηση στις αγορές ομολόγων από χώρες με ιδιαίτερα υψηλό χρέος ή κακές πιστοληπτικές αξιολογήσεις μπορεί να απομακρύνουν ακόμα περισσότερο την ΕΚΤ από την βασική εντολή της.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v