Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μείωση επιτοκίων και αύξηση QE από την Τράπεζα της Αγγλίας

Η BoE μείωσε τα επιτόκια κατά 25 μ.β., αύξησε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κατά 60 δισ. στερλίνες. Ανακοίνωσε δυο νέα προγράμματα για αγορά εταιρικών ομολόγων. Αναθεώρηση προβλέψεων για ΑΕΠ και πληθωρισμό. Πτωτικά κινούνται λίρα και αποδόσεις ομολόγων.

Μείωση επιτοκίων και αύξηση QE από την Τράπεζα της Αγγλίας

Μείωση των επιτοκίων της για πρώτη φορά από το 2009 αποφάσισε η Τράπεζα της Αγγλίας, ενώ παράλληλα αυξάνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κατά 60 δισ. στερλίνες και προσθέτει στη "λίστα" και τα εταιρικά ομόλογα.

Η BoE μείωσε τα επιτόκιά της κατά 25 μ.β. στο 0,25%, αύξησε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κατά 60 δισ. στερλίνες στα 435 δισ από 375 δισ, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε δυο νέα προγράμματα –ένα αφορά την αγορά εταιρικών ομολόγων υψηλής κλάσης ύψους 10 δισ. στερλινών και το δεύτερο, το ύψος του οποίου μπορεί να αγγίξει τα 100 δισ. στερλίνες, αφορά στη διασφάλιση ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να δανείζουν ακόμα και μετά τη μείωση των επιτοκίων.

Η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας αναμένει η οικονομία της χώρας θα αναπτυχθεί κατά 2% φέτος (όπως και στην προηγούμενη πρόβλεψη) αλλά το 2017 έκοψε την πρόβλεψη στο 0,8% (από 2,3% προηγουμένως) και το 2018 στο 1,8% (από 2,3%) Προχώρησε, δε, σε αναβάθμιση των προβλέψεών της για τον πληθωρισμό, αναμένοντας ότι θα αγγίξει το 2,4% το 2018 και 2019.

Η ανακοίνωση των παραπάνω μέτρων οδήγησε σε υποχώρηση τη στερλίνα, αλλά και τις αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων. Στα 10ετη υποχωρεί 12 μονάδες βάσης στο ιστορικό χαμηλό του 0,673%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v