Η λίστα της PwC με τις 100 Παγκοσμίως Κορυφαίες Εταιρείες

Οι ΗΠΑ ενισχύουν τη θέση τους στη λίστα της PwC με τις 100 Παγκοσμίως Κορυφαίες Εταιρείες ενώ η Ευρώπη συνεχίζει την καθοδική της πορεία.

Η λίστα της PwC με τις 100 Παγκοσμίως Κορυφαίες Εταιρείες

Σύμφωνα με τη λίστα της PwC με τις 100 Παγκοσμίως Κορυφαίες Εταιρείες, η χρηματιστηριακή αξία των 100 μεγαλύτερων εταιρειών του κόσμου μειώθηκε σημαντικά για πρώτη φορά από τα μετά κρίσης επίπεδα, σημειώνοντας μείωση 4% σε σχέση με τις 31 Μαρτίου 2015.

H μείωση αυτή προέρχεται κυρίως από τις κινεζικές εταιρείες, οι οποίες επηρεάστηκαν σημαντικά από τις συνθήκες που επικράτησαν στην κινεζική αγορά τη χρονιά που πέρασε, και την Ευρώπη, που αντιμετώπισε δυσκολίες με την οικονομική ανάπτυξη αυτή τη χρονιά.

Επικαιροποίηση της ανάλυσης μετά την ψήφο για έξοδο από την ΕΕ

Η αρχική ανάλυση για τις 100 Παγκοσμίως Κορυφαίες Εταιρείες και τα αντίστοιχα μεγέθη καλύπτουν την περίοδο από 31 Μαρτίου 2015 έως 31 Μαρτίου 2016. Παρ’ όλα αυτά, περαιτέρω ανάλυση του κύκλου εργασιών των 100 κορυφαίων εταιρειών μετά το αποτέλεσμα του πρόσφατου δημοψηφίσματος του Ηνωμένου Βασιλείου για παραμονή ή έξοδο από την ΕΕ, έδειξε μικρή αλλαγή με μια πολύ μικρή πτώση στη συνολική χρηματιστηριακή αξία και κάποιες επίσης μικρές μεταβολές στη βάση της κατάταξης. Συγκεκριμένα, το Ηνωμένο Βασίλειο διατηρεί την τρίτη θέση με επτά εταιρείες στη λίστα των 100 κορυφαίων, παρά τη μικρή πτώση σε κάποιες αποτιμήσεις.

Η μείωση αντισταθμίστηκε εν μέρει από την αύξηση της συμμετοχής των ΗΠΑ, κατά 314 δις δολάρια. Οι ΗΠΑ πλέον εκπροσωπούνται από πάνω από τις μισές εταιρείες της λίστας των 100 Κορυφαίων (54 εταιρείες) αντιπροσωπεύοντας το 62% της συνολικής χρηματιστηριακής αξίας.

Οι υψηλές επιδόσεις των Alphabet (πρώην Google), Amazon και Microsoft, μαζί με την Kraft-Heinz, την οντότητα που προέκυψε μετά τη συγχώνευση των δύο εταιρειών, που μπήκε για πρώτη φορά στη λίστα των 100 Κορυφαίων Εταιρειών συνέβαλαν σημαντικά στην άνοδο των ΗΠΑ. Η Apple διατηρεί πλεονεκτική θέση εκκίνησης για 5η συνεχή χρονιά, όμως η μείωση της χρηματιστηριακής της αξίας κατά 121 δις δολάρια (17%) έχει ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της διαφοράς από τη δεύτερη στην κατάταξη Alphabet από 350 δις δολάρια που ήταν πέρσι σε μόλις 86 δις δολάρια φέτος. Μάλιστα, η Alphabet είχε εκθρονίσει προσωρινά την Apple τον Φεβρουάριο 2016.

Φέτος ο κλάδος τεχνολογίας ξεπέρασε τον χρηματοοικονομικό κλάδο, αναδεικνύοντας την ανθεκτικότητα και την καινοτόμο φύση των εταιρειών τεχνολογίας. Τις τρεις πρώτες θέσεις της κατάταξης καταλαμβάνουν πλέον εταιρείες τεχνολογίας: Apple, Alphabet και Microsoft, ενώ τις ακολουθεί από κοντά η Facebook στην έκτη θέση. Οι εν λόγω γίγαντες ασκούν τεράστια παγκόσμια επιρροή, έχουν ισχυρό αποτύπωμα και έχουν συμβάλει στη διαμόρφωση ενός ψηφιακού τρόπου ζωής σε παγκόσμια κλίμακα.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες χτυπήθηκαν σημαντικά από την οικονομική κρίση ενώ ταυτόχρονα χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο να ανακάμψουν σε σχέση με τις ΗΠΑ. Η Ευρώπη εκπροσωπείται πλέον από 24 εταιρείες (7 λιγότερες σε σχέση με το 2009 και 17 λιγότερες σε σχέση με το 2008) και αντιπροσωπεύει μόλις το 19% της συνολικής κεφαλαιοποίησης. Η συνολική χρηματιστηριακή αξία των εταιρειών σε Κίνα και Χονγκ Κονγκ μειώθηκε κατά 20% σε σύγκριση με πέρυσι —παρ΄όλο που και οι 11 εταιρείες επιβίωσαν— καθώς οι χρηματιστηριακές τιμές τους επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τις χαμηλές επιδόσεις των κινεζικών αγορών.

O Clifford Tompsett, επικεφαλής του IPO Centre της PwC, σχολίασε σχετικά:

«Οι ΗΠΑ έχουν ισχυροποιήσει τη θέση τους χρησιμοποιώντας την παγκόσμια εμβέλειά τους, τη χρηματοοικονομική τους ισχύ και την ικανότητά τους να καινοτομούν προς το συμφέρον τους. Βλέπουμε επίσης ότι οι μεγαλύτερες εταιρείες έχουν αποδειχτεί πιο ανθεκτικές σε σχέση με τον μέσο όρο, με την εξαίρεση ορισμένων εταιρειών εκμετάλλευσης φυσικών πόρων, καθώς παρά τις ασταθείς συνθήκες αγοράς και προοπτικές ανάπτυξης 91 εταιρείες που ήταν στη λίστα το 2015 ήταν και στη λίστα στις 31 Μαρτίου 2016 —παρουσιάζοντας σταθερότητα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v