Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολυμπιακοί στο Ρίο: Γκάφες, πολιτικό χάος και λαϊκή αγανάκτηση

Μια χαοτική σειρά περιστατικών μαστίζουν την χώρα υποδοχής των Ολυμπιακών Αγώνων. Αποχή επέλεξαν οι περισσότεροι ξένοι πολιτικοί ηγέτες. Δεν θα παραβρεθούν στην τελετή έναρξης Lula και Rousseff.

Ολυμπιακοί στο Ρίο: Γκάφες, πολιτικό χάος και λαϊκή αγανάκτηση

Το ολυμπιακό ιδεώδες της ευγενούς άμιλλας ως μέσο ενοποίησης των λαών δεν ήταν ιδιαίτερα εμφανές στο Ρίο ντε Τζανέιρο όταν ο λαμπαδηδρόμος κατέβασε το παντελόνι του μπροστά σε πλήθος και κάμερες ως ένδειξη διαμαρτυρίας εις βάρος του υπηρεσιακού Προέδρου Michael Temer.

Eικόνες του ελλιπώς ενδεδυμένου άνδρα -ο οποίος επέδειξε ένα λεοπάρ εσώρουχο γύρω από το οποίο αναγραφόταν η φράση “έξω με τον Temer”- έγιναν viral στην Βραζιλία και αποτελούν το πιο πρόσφατο επεισόδιο μίας χαοτικής σειράς περιστατικών που μαστίζουν την χώρα υποδοχής των 31ων Ολυμπιακών Αγώνων. 

Από το κατακλυσμένο από σκουπίδια κέντρο ιστιοπλοΐας στον κόλπο του Guanabara έως τις ημιτελείς εγκαταστάσεις στέγασης των αθλητών, τις οποίες η αυστραλιανή αντιπροσωπεία χαρακτήρισε ως «μη κατοικήσιμες» η Βραζιλία έχει υποπέσει σε πολλά λάθη. Iδιαίτερα άβολο για τους ξένους ηγέτες είναι το γεγονός πως η χώρα αυτή την περίοδο έχει δύο προέδρους—η Dilma Rousseff έχει απαλλαχθεί από τα καθήκοντά της καθώς εκκρεμεί εις βάρος της δίκη μομφής.

Είτε λόγω της πολιτικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα είτε εξαιτίας των ανησυχιών αναφορικά με την ασφάλεια, μόνο περίπου 40 χώρες θα στείλουν ανώτερους αξιωματούχους στο Ρίο, μία ισχυρή αντίθεση με τους περισσότερους από 100 αρχηγούς κρατών που παραβρέθηκαν το 2012 στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου.

Άλλα περιστατικά που προκάλεσαν προβληματισμούς στους αξιωματούχους περιλάμβαναν την θανάτωση ενός jaguar που χρησιμοποιήθηκε σε φωτογράφηση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την εμπλοκή της κινεζικής ομάδας μπάσκετ σε ανταλλαγή πυροβολισμών μόλις έφτασαν στο Ρίο.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι δύο Βραζιλιάνοι ηγέτες υπεύθυνοι για την ανάληψη της διοργάνωσης των Ολυμπιακών από το Ρίο , η Rousseff και ο προκάτοχος της Luiz Inacio Lula da Silva, δεν θα παραβρεθούν στην τελετή έναρξης της Παρασκευής.

Σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν τον Temer από τις αποδοκιμασίες ίδιου τύπου με αυτές που αντιμετώπισε η Rousseff κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης του πρωταθλήματος Παγκοσμίου Κυπέλου Ποδοσφαίρου το 2014, οι διοργανωτές θα βάλουν δυνατή μουσική στο γήπεδο Μαρακανά την Παρασκευή αμέσως μόλις κηρύξει την έναρξη των αγώνων, σύμφωνα με συνεργάτες του.

Ωστόσο, η πιθανότητα για νέες εντάσεις κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών να παραμένει υψηλή. Τα εργατικά σωματεία σχεδιάζουν διαδηλώσεις κατά μήκος της ακτογραμμής του Ρίο μπροστά από τη λεωφόρο της Κόπα Καμπάνα κατά τις επόμενες μέρες, ελπίζοντας να επωφεληθούν από την προσοχή των παγκόσμιων μέσων ενημέρωσης.

“Όποιος διαδηλώνει καθοιονδήποτε τρόπο εις βάρος της διοργάνωσης παίζει εναντίον της Βραζιλίας, των Βραζιλιάνων και του ίδιου του εαυτού του, ” δήλωσε η Eliseu Padilha, υπεύθυνη επιτελείου του Temer.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v