Στράχε (FPO): Το πραξικόπημα μοιάζει με τη φωτιά στο Reichstag

Ανεβαίνουν οι τόνοι Αυστρίας-Τουρκίας μετά το πραξικόπημα. Ο επικεφαλής του ακροδεξιού FPO παραλληλίζει το πραξικόπημα με την φωτιά στο Reichstag το 1933, μια ημέρα αφότου ο καγκελάριος της Αυστρίας είπε πως πρέπει να σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Στράχε (FPO): Το πραξικόπημα μοιάζει με τη φωτιά στο Reichstag

Το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία και οι επακόλουθες εκκαθαρίσεις από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στους κρατικούς θεσμούς, μοιάζουν με την φωτιά στο Reichstag στη ναζιστική Γερμανία και τον τρόπο που αυτή χρησιμοποιήθηκε από τον Χίτλερ για να συγκεντρώσει μεγαλύτερη εξουσία, δήλωσε ο επικεφαλής του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας της Αυστρίας.

Η φωτιά στο κτίριο του γερμανικού κοινοβουλίου το 1933 αποδόθηκε από τους Ναζί σε συνωμοσία των Κομμουνιστών κατά της κυβέρνησης, και το χρησιμοποίησαν ως δικαιολογία για να περιορίσουν τις ελευθερίες, αυξάνοντας έτσι τον έλεγχο του Χίτλερ στη Γερμανία.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο επικεφαλής του Κόμματος της Ελευθερίας (FPO), Χάινς-Κρίστιαν Στράχε δήλωσε πως βλέπει παραλληλισμούς στην χρήση από τον Ερντογάν του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου από ομάδα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, για να πατάξει τους αντιπάλους του στον στρατό, στις δημόσιες υπηρεσίες, τον ακαδημαϊκό κόσμο και τα ΜΜΕ.

«Σχεδόν έδινε την εντύπωση πως ήταν ένα καθοδηγούμενο πραξικόπημα με στόχο στο τέλος να γίνει εφικτή μια προεδρική δικτατορία από τον Ερντογάν», δήλωσε ο Στράχε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Presse.

«Έχουμε βιώσει τέτοιους μηχανισμούς αλλού άλλωτε, όπως με την φωτιά στο Reichstag, στον απόηχο της οποίας υπήρξε απόλυτος έλεγχος της εξουσίας», είπε. «Και τώρα, δίνεται η εντύπωση πως υπήρξε κάποια καθοδήγηση», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν απορρίπτει τους υπαινιγμούς για εμπλοκή του στο πραξικόπημα, για το οποίο επιρρίπτει ευθύνες στον Φετουλά Γκιουλέν.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αποκάλεσε την Αυστρία την «πρωτεύουσα του ακραίου ρατσισμού» χθες, απαντώντας έτσι στον Αυστριακό Καγκελάριο Κρίστιαν Κερν, ο οποίος είπε πως οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να βάλουν τέλος στις διαπραγματεύσεις για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, επικαλούμενος έλλειμμα στη δημοκρατία και στα οικονομικά της χώρας.

Ο κεντρώος κυβερνητικός συνασπισμός του Κερν πιέζεται από την ανάκαμψη του FPO του Στράχε, που αυτή τη στιγμή προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

Η Γερμανία απέρριψε την πρόταση του Κερν για την Τουρκία, όπως η καγκελάριος Μέρκελ και άλλοι ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν εκφράσει ανησυχία για την κλίμακα και την ταχύτητα των εκκαθαρίσεων στην Τουρκία, που, από την πλευρά της, κατηγορεί τη Δύση ότι επικεντρώνεται περισσότερο στα δικαιώματα των στασιαστών και των υποστηρικτών τους, παρά στο ίδιο το πραξικόπημα.

Σε ανάρτησή του στο twitter σήμερα, απαντώντας στα σχόλια του Κερν, ο βετεράνος βουλευτής του κυβερνώντος τουρκικού κόμματος AKP, Μπουρχαν Κουζου, έβρισε τον Κερν, συμπληρώνοντας ότι «Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταρρέει. Το ΝΑΤΟ δεν είναι τίποτα χωρίς την Τουρκία».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v