Αμαρτίες του παρελθόντος ταλαιπωρούν τις Ιρλανδικές τράπεζες

Οι ιρλανδικές τράπεζες αντιμετωπίζουν δυσκολίες καθώς το ένα πέμπτο των δανείων δεν αποπληρώνεται πλήρως. Η αναλογία χρέους/εισοδήματος για το νοικοκυριά ήταν στο 168% το 2015, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να πουλήσει την AIB που διέσωσε το 2010.

Αμαρτίες του παρελθόντος ταλαιπωρούν τις Ιρλανδικές τράπεζες

Έχει περάσει σχεδόν μια δεκαετία από τη χειρότερη τραπεζική κρίση που αντιμετώπισε η δυτική Ευρώπη, ωστόσο τα λάθη του παρελθόντος εξακολουθούν να ταλαιπωρούν το ιρλανδικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Τα αποτελέσματα των stress tests της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ), αποκάλυψαν στα τέλη του Ιουλίου ότι η Τράπεζα της Ιρλανδίας και η Allied Irish Banks (AIB) ήταν μεταξύ των ιδρυμάτων με τις χειρότερες επιδόσεις.

Παράλληλα, ο S&P Global Ratings τόνισε την περασμένη εβδομάδα ότι περίπου το ένα πέμπτο των δανείων στη χώρα ακόμη δεν αποπληρώνονται πλήρως, τη στιγμή που οι τράπεζες θα πρέπει ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις από την βρετανική απόφαση για Brexit.

«Αν και οι ιρλανδικές τράπεζες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο, παραμένουν ευάλωτες», ανέφερε σύμφωνα με το Bloomberg ο Dhruv Roy, αναλυτής στον S&P στο Λονδίνο, σε έκθεσή του που δημοσιεύθηκε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ξεκινήσει την πώληση της AIB, στην προσπάθεια να ανακτήσει 21 δισ. ευρώ από τα χρήματα των φορολογουμένων που χρησιμοποίησε για να σώσει την τράπεζα το 2010. Ως δείκτης της ανησυχίας των επενδυτών, η απόδοση των ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης της AIB που λήγουν τον Νοέμβριο του 2025, ενισχύθηκαν κατά 70 μονάδες βάσης σε πάνω από 6%, για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν έναν μήνα.

Παρότι η ιρλανδική κυβέρνηση διασφάλισε ότι οι τράπεζές της θα επιβίωναν, η διάσωση δεν έδωσε λύση στην ποιότητα των δανείων. Στα τέλη του 2015, η αναλογία χρέους/διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών της Ιρλανδίας ήταν 168%, σύμφωνα με τον S&P. Η αντίστοιχη αναλογία ήταν 127% στη Βρετανία και 64% στην Ιταλία.

Το πρακτορείο επισημαίνει ότι μόνο η ιταλική Banca Monte dei Paschi di Siena, η οποία σχεδιάζει να «ξεφορτωθεί» 28 δισ. ευρώ σε κόκκινα δάνεια, εμφάνισε χειρότερες επιδόσεις από τις δύο ιρλανδικές τράπεζες.

Πάντως, η AIB ανέφερε ότι τα tests δεν αποτελούν ένδειξη των μελλοντικών της επιδόσεων, ενώ η Τράπεζα της Ιρλανδίας τόνισε ότι η κεφαλαιακή της θέση είναι «ισχυρή». Επιπλέον, αναλυτές τόνισαν ότι η μεθοδολογία των tests συγκεκριμένα για την Ιρλανδία, ήταν «εξαιρετικά σκληρή». Ωστόσο παραδέχονται ότι θα ιδρύματα έχουν προβλήματα.

Οι δυσκολίες για τις ιρλανδικές τράπεζες έχουν ενταθεί στον απόηχο του βρετανικού δημοψηφίσματος, με τον S&P να έχει υποβαθμίσει την πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας τον επόμενο χρόνο σε 3,2% από 3,8%, ενώ έχει παράλληλα προειδοποιήσει ότι οι απώλειες από τα δάνεια θα μπορούσαν να αυξηθούν μετά τη βρετανική αποχώρηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v