Βουτιά 95% στις βρετανικές εξαγορές

Η αναταραχή από το πιθανό Brexit ενθαρρύνει τους αγοραστές να απαιτούν εκπτώσεις. Οι πωλητές θα αναγκαστούν να επανεξετάσουν τις αξίες, τονίζουν οι ειδικοί. Παράλληλα πλήττεται και η Ευρώπη, λόγω Brexit αλλά και πολιτικής αστάθειας.

Βουτιά 95% στις βρετανικές εξαγορές

Οι βρετανικές επενδύσεις σε ιδιωτικό μετοχικό κεφάλαιο έχουν εμφανίσει τεράστια πτώση της τάξης του 95% από όταν η χώρα αποφάσισε να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οι αγοραστές γίνονται όλο και πιο προσεκτικοί στις αποτιμήσεις περιουσιακών στοιχείων, μεταδίδει το MarketWatch.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου από τις 24 Ιουνίου μέχρι τις 2 Αυγούστου, έκλεισαν 17 συμφωνίες συνολικής αξίας 165 εκατ. δολαρίων, έναντι 20 συμφωνιών αξίας 3,27 δισ. το ίδιο διάστημα του περασμένου έτους, σύμφωνα με την Dealogic.

Η βουτιά έχει γίνει αισθητή και στην υπόλοιπη Ευρώπη, με τις 70 συμφωνίες αυτής της περιόδου, συνολικής αξίας πέντε δισ. δολαρίων, να μεταφράζονται σε υποχώρηση 77% σε σχέση με πέρυσι. Η μείωση σημαίνει ότι το 2016 εμφάνισε το δεύτερο χειρότερο Ιούλιο μετά το 2009.

Σύμβουλοι και στελέχη που ασχολούνται με τις εξαγορές αποδίδουν την πτώση στις μεγάλες προσδοκίες των πωλητών, σε μια περίοδο κατά την οποία η αναταραχή από το πιθανό Brexit ενθαρρύνει τους αγοραστές να απαιτούν εκπτώσεις. «Σχεδόν όλες οι συμφωνίες μετά το Brexit περιλαμβάνουν πτώση τιμής (...) οτιδήποτε από πέντε μέχρι 10%. Αυτό δε γίνεται πάντα αποδεκτό από τους πωλητές, αλλά γίνεται σε κάποιες περιπτώσεις», εξήγησε ο Karan Dinamani, εταίρος στο δικηγορικό γραφείο Allen & Overy.

Όπως πρόσθεσε ο Ian Bagshaw του δικηγορικού γραφείου White & Case, ο αντίκτυπος στην τιμολόγηση πιθανώς θα δίνει αισθητός και στην υπόλοιπη ήπειρο: «Ο κόσμος στη Βρετανία προφανώς εστιάζει στο Brexit, αλλά πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι η πολιτική αστάθεια που σαρώνει όλη την Ευρώπη έχει οδηγήσει τον κόσμο να σταματήσει και να προχωρήσει σε επαναξιολογήσεις. Και, στην πραγματικότητα, οι πωλητές θα χρειαστεί να επανεξετάσουν τις αποτιμήσεις».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v