Οι σχέσεις Κίνας-Βρετανίας «κρέμονται» από το Χίνκλεϊ Πόιντ

Το Πεκίνο πιέζει για την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Χίνκλεϊ Πόιντ, ωστόσο η Βρετανία ανησυχεί για την κινεζική ανάμειξη. Κάποιοι βλέπουν απειλή στην εθνική ασφάλεια, άλλοι «κινεζικό φρένο» στη βρετανική παραγωγή ενέργειας.

Οι σχέσεις Κίνας-Βρετανίας «κρέμονται» από το Χίνκλεϊ Πόιντ

Η Κίνα προειδοποίησε τη Βρετανία πως οι σχέσεις των δύο χωρών εξαρτώνται άμεσα από το εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στο Χίνκλεϊ Πόιντ. Όπως υποστήριξε ο Κινέζος πρέσβης στο Λονδίνο, το πρότζεκτ –στο οποίο η Κίνα κατέχει ποσοστό μειοψηφίας- αποτελεί «κρίσιμο ιστορικό δεσμό» για τους δύο εταίρους.

Σε άρθρο του που δημοσίευσαν οι Financial Times, ο πρέσβης Liu Xiaoming επεσήμανε ότι η ακύρωση του πρότζεκτ θα μπορούσε να επηρεάσει το εμπόριο της Βρετανίας με το δεύτερο μεγαλύτερο εταίρο της εκτός Ευρώπης.

Τα σχόλιά του, μια ασυνήθιστα δυναμική παρέμβαση σε μια απόφαση εγχώριας πολιτικής, έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία η διακυβέρνηση της Τερέζα Μέι εξετάζει το αν θα προχωρήσει με τους πρώτους βρετανικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες εδώ και πάνω από 20 χρόνια. Πριν η πρωθυπουργός πάρει τα ηνία της χώρας, ένας από τους στενότερους συμβούλους του Ντέιβιντ Κάμερον είχε θέσει το ζήτημα του αν κάποιος ρόλος της Κίνας στη βρετανική πυρηνική βιομηχανία αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια.

«Η αμοιβαία εμπιστοσύνη αποτελεί την ίδια τη βάση για την οικοδόμηση της διμερούς συνεργασίας», σχολίασε ο Liu στο κείμενό του.

Το πυρηνικό εργοστάσιο του Χίνκλεϊ Πόιντ, το οποίο σχεδιάστηκε προκειμένου να αντικαταστήσει μονάδες ατομικής ενέργειας που «γερνούσαν» και να βοηθήσει τη Βρετανία να ανταποκριθεί στους στόχους μείωσης των εκπομπών ρύπων, έχει δεχθεί επικρίσεις εξαιτίας της μεγάλης δαπάνης που θα επιφέρει. Η Electricite de France, η οποία βρίσκεται στην κεφαλή του πρότζεκτ, ενέκρινε την κατασκευή του εργοστασίου τον περασμένο μήνα, ωστόσο η βρετανική κυβέρνηση τόνισε ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να εξετάσει την κίνηση, αναβάλλοντας την τελική απόφαση για την επένδυση μέχρι το Σεπτέμβριο.

Το Bloomberg επισημαίνει ότι η Κίνα έχει επενδύσει περισσότερα στη Βρετανία τα τελευταία πέντε χρόνια, απ' ότι στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία μαζί. Ως εκ τούτου, ο Νικ Τίμοθι από το επιτελείο της Τερέζα Μέι, προειδοποίησε πέρυσι σε ανάρτησή του σε μπλογκ ότι η ανάμειξη των Κινέζων εταίρων στο πρότζεκτ θα τους επιτρέψει να «διακόψουν την βρετανική παραγωγή ενέργειας όποτε θέλουν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v