Σε χαμηλό τριετίας οι προσδοκίες για την οικονομία

Η δημοσκόπηση του γερμανικού ινστιτούτου καταγράφει μείωση της εμπιστοσύνης για οικονομική ανάπτυξη. Καταπέλτης οι εξελίξεις σε Βρετανία και Ασία. Καλύτερη η κατάσταση σε Λατινική Αμερική και Ανατολική Ευρώπη.

Σε χαμηλό τριετίας οι προσδοκίες για την οικονομία

H προσδοκία για την εξέλιξη της παγκόσμιας οικονομίας και των προοπτικών της αποτιμάται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών από το έγκυρο Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών του Μονάχου (Ιfo), σύμφωνα με άρθρο που δημοσίευσε το CNBC.

Η έρευνα για την Παγκόσμια Οικονομία (World Economic Survey), την οποία διενεργεί το γερμανικό Ιfo, κατέγραψε πτώση 4,5 μονάδων του δείκτη που χρησιμοποιείται στην σχετική μέτρηση, για το τρίτο τρίμηνο του έτους: διαμορφώθηκε στις 86 μονάδες, την χαμηλότερη επίδοση τουλάχιστον κατά τα τρία τελευταία έτη, ενώ υπολείπεται κατά 10 μονάδες από τον προβλεπόμενο μακροπρόθεσμο μέσο όρο.

Το γερμανικό Ινστιτούτο σημείωσε πως τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη υποδεικνύουν αντιστροφή στο κλίμα εμπιστοσύνης που φαινόταν να διαπνέει τους συμμετέχοντες στην ίδια έρευνα κατά το προηγούμενο τρίμηνο.

«Oι εκτιμήσεις των ειδικών αναφορικά με την κατάσταση της οικονομίας παραμένουν δυσμενείς, ενώ οι προσδοκίες τους είναι μακράν πιο αρνητικές απ’ ότι ήταν κατά το τελευταίο τρίμηνο», σημείωσε στην τελευταία αναφορά του ο Επικεφαλής του Ιfo, Clemens Fuest.

Η δημοσκόπηση του Ιfo για τον Ιούλιο διενεργήθηκε σε δείγμα 1.086 ειδικών εμπειρογνωμόνων από 115 χώρες, οι οποίοι κλήθηκαν να εκτιμήσουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται τώρα η οικονομία και τις προοπτικές της. Η έρευνα ξεκίνησε το 1981 και αποτελεί βαρόμετρο για τις προσδοκίες που διαμορφώνονται στην παγκόσμια οικονομία.

Η αρθρογράφος Holly Ellyatt, αναφέρει πως οι προσδοκίες των ειδικών επηρεάστηκαν αρνητικά από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Βρετανία και την επιβράδυνση της οικονομίας των Ασιατικών χωρών.

Αντίθετα, σημειώνει πως, επιτεύχθηκε βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Λατινική Αμερική και σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, αν και η άνοδος που κατέγραψε ο δείκτης της έρευνας για αυτές τις χώρες ξεκίνησε από πολύ χαμηλό προηγούμενο σημείο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v