Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσία: Πρόστιμο $ 6,75 εκατ. στη Google για μονοπώλιο

Η εταιρία εκμεταλλεύτηκε την κυριαρχία του Android για να απαιτεί την προεγκατάσταση των υπηρεσιών της σε κινητές συσκευές και να αποκλείει τις υπηρεσίων τρίτων. Η Ρωσία απαιτεί την τροποποίηση των συμφωνιών της με τους κατασκευαστές συσκευών.

Ρωσία: Πρόστιμο $ 6,75 εκατ. στη Google για μονοπώλιο

Η αρμόδια ρωσική ρυθμιστική αρχή επέβαλε πρόστιμο ύψους 483 εκατ. ρουβλίων (6,75 εκατ. δολάρια) στην Google, για παραβίαση αντιμονοπωλιακών κανόνων μέσω tablets και κινητών τηλεφώνων, έπειτα από εξέταση σχετικής καταγγελίας που κατέθεσε η τοπική μηχανή αναζήτησης Yandex πέρυσι.

Το πρόστιμο ορίστηκε ως μέρος των εγχώριων πωλήσεων του Google Play, διευκρίνισε εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Αντιμονοπωλιακής Υπηρεσίας (FAS). Οι τοπικοί νόμοι προβλέπουν ότι τα πρόστιμα αντιπροσωπεύουν από το ένα μέχρι το 15% των εσόδων του παραβάτη για το 2014, εξήγησε.

Η FAS ανακάλυψε πέρυσι ότι η Google έκανε χρήση της κυριαρχίας του λειτουργικού συστήματος Android στην αγορά, προκειμένου να απαιτεί από τους κατασκευαστές κινητών συσκευών να προεγκαθιστούν τις υπηρεσίες της, περιλαμβανομένης της αναζήτησης, ως προϋπόθεση για τη χρήση του Google Play που «κατεβάζει» εφαρμογές.

Επιπλέον, ο κορυφαίος προμηθευτής λογισμικού τηλεφώνων δεν επέτρεπε την προεγκατάσταση υπηρεσιών τρίτων, όπως για παράδειγμα την υπηρεσία αναζήτησης της Yandex, είχε ενημερώσει τότε η αρχή.

Η FAS απαίτησε τότε από την Google να τροποποιήσει τις συμφωνίες της με τους κατασκευαστές συσκευών. Η αμερικανική εταιρία έχει ασκήσει έφεση κατά της συγκεκριμένης απόφασης, ενώ η επόμενη ακρόαση επί του θέματος έχει προγραμματιστεί για τις 16 Αυγούστου.

Σχετικά με το πρόσφατο πρόστιμο, το Bloomberg αναφέρει ότι η τεχνολογική εταιρία ανακοίνωσε ότι έχει λάβει ειδοποίηση από την αρχή, την οποία θα μελετήσει προσεκτικά πριν αποφασίσει το πώς θα κινηθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v