Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί καταρρίπτονται κατά ριπάς τα ρεκόρ στην κολύμβηση

Tα ρεκόρ στην κολύμβηση σπάνε πιο γρήγορα απ’ ότι σε οποιοδήποτε άλλο άθλημα. Το «τεχνολογικό ντόπινγκ», οι «γρήγορες πισίνες» και τα «σούπερ μαγιό» αλλοιώνουν τις επιδόσεις των αθλητών, υποστηρίζουν σε δημοσίευμα τους οι Financial Times.

Γιατί καταρρίπτονται κατά ριπάς τα ρεκόρ στην κολύμβηση

Μέχρι τώρα, 15 παγκόσμια και Ολυμπιακά ρεκόρ κολύμβησης έχουν καταρριφθεί στο Ρίο.

Τι εξηγεί όμως αυτή την εξέλιξη; Όπως τονίζουν οι F.T., αναντίρρητα, ορισμένοι αθλητές που λαμβάνουν μέρος στη φετινή διοργάνωση είναι εξαιρετικοί, οπότε οι βελτιώσεις στις ατομικές τους επιδόσεις δεν προξένησαν έκπληξη.

Αλλά οι κολυμβητές στους Ολυμπιακούς βελτιώνουν με μεγάλη συχνότητα τα ιστορικά ρεκόρ. Σε κάθε αθλητική διοργάνωση κολύμβησης από το 2008 και μετά έχουν σημειωθεί καινούριες κορυφαίες επιδόσεις- ενώ σε άλλα αθλήματα τα ρεκόρ παραμένουν απλησίαστα για δεκαετίες.

Οι «γρήγορες πισίνες» βοηθούν, σημειώνουν οι F.T. Η ιδέα φαίνεται ενδεχομένως περίεργη: το νερό, εξάλλου, παραμένει νερό. Αλλά οι τεχνολογικές αναβαθμίσεις που μειώνουν την παραγωγή κυμάτων, που διαταράσσουν την επιφάνεια του νερού και διατηρούν ιδανικές τις συνθήκες, έχουν βελτιώσει σημαντικά τις επιδόσεις με την πάροδο του χρόνου.

Oι σύγχρονες επιδόσεις πυροδοτούν υποψίες αναφορικά με τον εμπλουτισμό του νερού με χημικές ουσίες. Οι αποκαλύψεις για το ντόπινγκ στην Ρωσία, το οποίο συντελούνταν με την συναίνεση της κυβέρνησης την χώρας, επισκίασε την πορεία προς τους αγώνες στο Ρίο.

Υπολείμματα του θυμού που προκάλεσε αυτή η υπόθεση εκδηλώθηκαν και δίπλα από τις πισίνες του Ρίο. Ρώσοι κολυμβητές όπως η Γιούλια Εφίμοβα, η οποία εξέτισε 16μηνη ποινή αποκλεισμού από τις διοργανώσεις εξ αιτίας της παραβίασης των κανονισμών για χρήση ουσιών, έχουν αποδοκιμαστεί έντονα από το κοινό. Η Αμερικανίδα Λίλλυ Κινγκ, μετά την επικράτησή της στον τελικό εις βάρος της Εφίμοβα, δήλωσε «Είμαι χαρούμενη που κέρδισα και που το έκανα με καθαρό τρόπο» .

Και άλλες βελτιώσεις όμως, είτε πρόκειται για την πισίνα ή για τα μαγιό που φορούν οι αθλητές, έχουν κερδίσει τον τίτλο του “τεχνολογικού ντόπινγκ” .

Eνα καλό παράδειγμα είναι τα μαγιό, γράφουν οι F.T. Μεταξύ 2008 και 2009 οι κολυμβητές άρχισαν να φορούν “super μαγιό”- ολόσωμη στολή ενισχυμένη από μια πλαστική επικάλυψη πολυουρεθάνης, η οποία κρατούσε τα σώματα σε τέλειες “υδροδυναμικές” θέσεις. Οι κολυμβητές αισθάνονταν σαν να κατρακυλούσαν σε κατηφόρα, σημειώνοντας περισσότερα από 100 παγκόσμια ρεκόρ κατά την διάρκεια εκείνης της διετούς περιόδου.

Αυτό έκανε έξω φρενών τον Αμερικανό Μάικλ Φελπς, ο οποίος διαθέτει την μεγαλύτερη συλλογή από μετάλλια στην ιστορία των Ολυμπιακών, ο οποίος απείλησε να αποσυρθεί από το άθλημα σε περίπτωση που δεν απαγορευτεί η χρήση αυτών των στολών. Το 2010, η Fina, το παγκόσμιο ρυθμιστικό όργανο στην κολύμβηση υποχρέωσε τον περιορισμό των στολών σε κλωστοϋφαντουργικά μαγιό.

“Θα έχει πλάκα όταν η κολύμβηση ξαναγίνει κολύμβηση”, δήλωσε ο Φελπς μετά την ανακοίνωση αυτή της απόφασης.
Άλλοι υποστηρίζουν πως οι κορυφαίες επιδόσεις θα έπρεπε να αποδίδονται στην σκληρή δουλειά των αθλητών, ακολουθώντας την ρήση των προπονητών: γρήγοροι κολυμβητές καθιστούν γρήγορες τις πισίνες.

“Είναι καλή η ατμόσφαιρα αλλά είναι δύσκολο να πούμε [γιατί καταρρίπτονται τα ρεκόρ]”, δήλωσε ο Βρετανός κολυμβητής Ben Proud, ανασηκώνοντας τους όμως του. “Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν τις γρήγορες πισίνες αργές, ενώ άλλοι το αντίθετο”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v