Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανική τράπεζα χρεώνει αρνητικά επιτόκια σε μεγαλοκαταθέτες

Η συνεργατική τράπεζα Raiffeisen Bank Gmund am Tegernsee, ανακοίνωσε ότι από τις 1 Σεπτεμβρίου θα χρεώνει με 0,4% τις καταθέσεις ιδιωτών πάνω από 100.000 ευρώ. Είναι μια απάντηση στην ΕΚΤ δήλωσε μέλος του Δ.Σ. της γερμανικής τράπεζας.

Γερμανική τράπεζα χρεώνει αρνητικά επιτόκια σε μεγαλοκαταθέτες

Mια τράπεζα με έδρα τη Βαυαρία έγινε το δεύτερο γερμανικό τραπεζικό ίδρυμα που ανακοινώσει ότι θα εισάγει αρνητικά επιτόκια στις καταθέσεις.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η συνεργατική τράπεζα Raiffeisen Bank Gmund am Tegernsee, ανακοίνωσε ότι από τις 1 Σεπτεμβρίου θα χρεώνει με 0,4% τις καταθέσεις ιδιωτών πάνω από 100.000 ευρώ.

Η απόφαση ακολουθεί μια παρόμοια κίνηση από την Skatbank, την μικρή συνεργατική τράπεζα που εισήγαγε αρνητικά επιτόκια για καταθέσεις άνω των 500.000 ευρώ το 2014. Οι μεγάλες γερμανικές τράπεζες όπως η Deutsche Bank και η Commerzbank χρεώνουν αρνητικά επιτόκια για καταθέσεις μεγάλων θεσμικών και εταιρικών πελατών, αλλά όχι για πελάτες της λιανικής τραπεζικής.

Ο Josef Paul, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της γερμανικής τράπεζας, ανέφερε πως η απόφαση αποτελεί μια άμεση απάντηση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Είναι σαν έναν φαινόμενο ντόμινο. Απλά περνάμε το κόστος που μας έχει επιβάλλει η ΕΚΤ» τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια καταθέσεων στο 0,4%, σε μια προσπάθεια να τονώσει την οικονομία της ευρωζώνης. Ωστόσο, η απόφαση ασκεί πιέσεις στις γερμανικές τράπεζες, οι οποίες παραδοσιακά αντλούν μεγάλος μέρος των κερδών τους από έσοδα από τόκους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v