Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προειδοποιεί τη Λισαβόνα για υποβάθμιση η DBRS

Η χώρα δυσκολεύεται να περιορίσει το κρατικό και εταιρικό χρέος εν μέσω προβλημάτων στον τραπεζικό τομέα. Η Πορτογαλία εμφανίζει χαμηλή ανάπτυξη, ενώ η εικόνα επιδεινώνεται, τονίζει ο επικεφαλής του οίκου αξιολόγησης.

Προειδοποιεί τη Λισαβόνα για υποβάθμιση η DBRS

Εντείνονται οι πιέσεις στην πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας καθώς η οικονομία της, η οποία εμφανίζει χαμηλή ανάπτυξη, παλεύει να περιορίσει τα υψηλά επίπεδα κυβερνητικού και εταιρικού χρέους εν μέσω δυσκολιών στον τραπεζικό τομέα, τόνισε σε συνέντευξή του ο Fergus McCormick, επικεφαλής του οίκου αξιολόγησης DBRS.

Η βαθμολόγηση ΒΒΒ της DBRS στην Πορτογαλία έχει σταθεί ζωτικής σημασίας στήριγμα για την χώρα, επιτρέποντας, μεταξύ άλλων, στα ομόλογά της να παραμένουν μέρος του προγράμματος αγορών της ΕΚΤ, αξίας 1,7 τρισ. ευρώ.

Το ΒΒΒ, το οποίο πρόκειται να επανεξεταστεί στις 21 Οκτωβρίου, δίνει μια «σταθερή» προοπτική και κάποιο περιθώριο για τη Λισαβόνα, ωστόσο ο επικεφαλής του οίκου επεσήμανε ότι αυτή η εικόνα επιδεινώνεται.

«Η δημοσίευση του ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου την Παρασκευή (που έδειξε ανάπτυξη μόλις 0,2%) τόνωσε τις ανησυχίες μας για τις προοπτικές ανάπτυξης, η οποία φαίνεται να επιβραδύνεται το τρίτο τρίμηνο», υπογράμμισε μιλώντας στο Reuters.

«Ως εκ τούτου, η προοπτική παραμένει σταθερή, αλλά οι πιέσεις φαίνεται να αυξάνονται από αυτά τα διάφορα μέτωπα», πρόσθεσε, επικαλούμενος επιπλέον τις απαιτήσεις της Κομισιόν ώστε η Λισαβόνα να εφαρμόσει περαιτέρω περικοπές στη δαπάνη που δεν θέλει.

Η επαναξιολόγηση του Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί μόλις μία εβδομάδα αφότου η Πορτογαλία έχει προγραμματιστεί να υποβάλει στην Επιτροπή μια λίστα με τις νέες αυτές περικοπές, προκειμένου να οδηγήσει το έλλειμμά του προϋπολογισμού της και πάλι κάτω του 3% του ΑΕΠ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v