Το δημοψήφισμα και η απόφαση για Brexit δημιούργησαν αστάθεια στον βρετανικό τραπεζικό τομέα και την ευρύτερη οικονομία, σύμφωνα με προειδοποίηση που εξέδωσε σήμερα η ισπανική τράπεζα Santander, ένα από τα ιδρύματα με τη μεγαλύτερη παρουσία στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η προειδοποίηση της τράπεζας ήρθε μια μέρα αφότου μείωσε το επιτόκιο τρεχούμενου λογαριασμού στο μισό, στο 1,5%.
«Το βρετανικό δημοψήφισμα για την συμμετοχή στην ΕΕ, στις 23 Ιουνίου, σηματοδότησε το τέλος μιας περιόδου σχετικής σταθερότητας για το βρετανικό τραπεζικό τομέα», ανέφερε ο Nathan Bostock, γενικός επικεφαλής για τις βρετανικές δραστηριότητες της τράπεζας.
Η τράπεζα έκανε αναφορά και στους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ίδια, περιλαμβανομένης της πιθανότητας τα επιτόκια να μειωθούν κάτω του μηδενός. Αν και ο Μαρκ Κάρνεϊ -ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας η οποία μείωσε τα επιτόκια στο 0,25% αυτό το μήνα- έχει τονίσει ότι δεν είναι θιασώτης των αρνητικών επιτοκίων, οι τράπεζες καταστρώνουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για την πιθανότητα αυτή.
«Αναλαμβάνουμε δράση για να είμαστε προετοιμασμένοι για την πιθανότητα αρνητικών επιτοκίων στη Βρετανία, περιλαμβανομένης μιας αξιολόγησης των συστημάτων και μοντέλων μας, αλλά και για να διασφαλίσουμε ότι θα διαχειριστούμε οποιονδήποτε αντίκτυπο στους πελάτες μας», επεσήμανε η Santander σύμφωνα με τον Guardian.