Πρόσφατοι θάνατοι ξανανοίγουν έρευνα για τις συνθήκες εργασίας στη Foxconn

Οι αυτοκτονίες συνεχίζονται στη Foxconn, γεγονός που υπερτονίζει το άγχος και τις σκληρές συνθήκες στην εταιρία συναρμολόγησης iPhones. Η εταιρία συνεργάζεται στη σχετική έρευνα, ενώ η Apple ζητά λεπτομέρειες για δύο πρόσφατους θανάτους.

Πρόσφατοι θάνατοι ξανανοίγουν έρευνα για τις συνθήκες εργασίας στη Foxconn

Δύο θάνατοι στην κινεζική πόλη Zhengzhou, όπου η Foxconn έχει την κύρια μονάδα συναρμολόγησης iPhones, υπογραμμίζουν το άγχος και τις σκληρές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι δεκάδες χιλιάδες που έχουν προστεθεί στο προσωπικό τις τελευταίες εβδομάδες για την παραγωγή της νέας γενιάς τηλεφώνων της Apple.

Η Wall Street Journal μεταδίδει ότι οι σκληρές συνθήκες συνάδουν με τις θέσεις εργασίας που προωθούνται σε φτωχούς Κινέζους σε μονάδες παραγωγής προϊόντων, ως «εισιτήριο» για τη μεσαία τάξη.

Την περασμένη εβδομάδα ένας εργαζόμενος 31 ετών που είχε προσληφθεί πριν από μόλις έναν μήνα, τελείωσε τη νυχτερινή του βάρδια στην αλυσίδα συναρμολόγησης και ανέβηκε στην ταράτσα ενός από τα κτίρια παραγωγής, απ' όπου πήδηξε και σκοτώθηκε.

Την επόμενη ημέρα, στις 19 Αυγούστου, άλλη μία εργαζόμενη της εταιρίας σκοτώθηκε όταν την πάτησε τρένο. Η γυναίκα προσπαθούσε να αποφύγει το πλημμυρισμένο πεζοδρόμιο λόγω της βροχής και αναγκάστηκε να σκαρφαλώσει σε ένα φράχτη για να περάσει από τις σιδηροδρομικές γραμμές στην προσπάθειά της να πάει στη δουλειά.

«Γιατί είναι πάντα οι εργάτες του κατώτερου επιπέδου που πηδάνε;», ρώτησε μία υπάλληλος της Foxconn, μιλώντας στην εφημερίδα. Οι αυτοκτονίες στο εργοστάσιο της εταιρίας, τόνισε, αντανακλούν το αβέβαιο μέλλον των Κινέζων εργατών και το γεγονός ότι δεν έχουν χρήματα και πόρους για να λύσουν τα προσωπικά τους προβλήματα.

Η Foxconn εξέφρασε τα συλλυπητήριά της για τον θάνατο του εργαζόμενου στο κτίριό της και ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με τη σχετική έρευνα. Παράλληλα, η Apple ανέφερε ότι θα αναζητήσει περισσότερες λεπτομέρειες για τους θανάτους της περασμένης εβδομάδας, ενώ επανέλαβε τη δέσμευσή της για καλές συνθήκες στην εργασία συναρμολόγησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v