Goldman Sachs: «Εύθραυστη» η ανάκαμψη του πετρελαίου

Η επενδυτική τράπεζα τονίζει ότι η ανάκαμψη του πετρελαίου δεν έχει οδηγηθεί από τα θεμελιώδη αλλά από τα πρωτοσέλιδα για το πιθανό πάγωμα στην παραγωγή. Παράλληλα χαλαρώνουν οι διακοπές στη Νιγηρία, στο Ιράκ και στη Λιβύη.

Goldman Sachs: «Εύθραυστη» η ανάκαμψη του πετρελαίου

Παρά την άνοδο 15% στις τιμές του αργού από τις αρχές Αυγούστου, η Goldman Sachs εκτιμά ότι η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη λόγω ενδείξεων ότι χαλαρώνουν οι διακοπές παραγωγής στη Νιγηρία, στο Ιράκ και στη Λιβύη.

«Αν και οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν απότομα από την 1η Αυγούστου, πιστεύουμε ότι αυτή η κίνηση δεν έχει οδηγηθεί από τα καλύτερα θεμελιώδη αλλά, αντίθετα, από τα πρωτοσέλιδα γύρω από ένα πιθανό πάγωμα στην παραγωγή καθώς και μιας απότομης αποδυνάμωσης του δολαρίου», έγραψαν αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας.

«Δεδομένης της μεγάλης αβεβαιότητας στο θέμα του χρόνου, του μεγέθους και της διάρκειας τέτοιων αλλαγών στην προσφορά, εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι το πετρέλαιο έχει τιμολογηθεί βάσει βραχυπρόθεσμων θεμελιωδών, με μικρότερη έμφαση στα πιο αβέβαια μακροπρόθεσμα θεμελιώδη», πρόσθεσαν.

Η Goldman εμμένει στην πρόβλεψή της για 45 με 50 δολάρια το βαρέλι για το Brent, μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

Στο μεταξύ, η πολιτική αβεβαιότητα και οι συρράξεις που έχουν πλήξει την προσφορά από τρεις χώρες έχουν υποχωρήσει πρόσφατα, με αποτέλεσμα να έχουν αρχίσει να προχωρούν οι αποστολές αργού. Η τράπεζα τόνισε ότι η βελτιωμένη προσφορά θα μπορούσε να οδηγήσει την παγκόσμια αγορά σε πλεόνασμα. Πάντως οι αναλυτές της Goldman διευκρινίζουν ότι στις περιοχές αυτές παραμένει σημαντική αβεβαιότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v