Γερμανία: Στο 54,4 υποχώρησε ο PMI τον Αύγουστο

Ο γερμανικός ιδιωτικός τομέας επιβραδύνθηκε τον Αύγουστο αλλά παρέμεινε εύρωστος. Η γερμανική οικονομία συνεχίζει την αδιάκοπη ανοδική της τάση, τονίζει η Markit. Μεταποίηση και υπηρεσίες εμφάνισαν πιο αδύναμη ανάπτυξη.

Γερμανία: Στο 54,4 υποχώρησε ο PMI τον Αύγουστο

Ο γερμανικός ιδιωτικός τομέας επιβραδύνθηκε τον Αύγουστο αλλά συνολικά παρέμεινε εύρωστος, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η Markit.

Ο προκαταρκτικός PMI, που παρακολουθεί τη δραστηριότητα στη μεταποίηση και τις υπηρεσίες και αντιστοιχεί σε περισσότερο από τα δύο τρίτα της γερμανικής οικονομίας, υποχώρησε σε 54,4 από 55,3 τον Ιούλιο. Η μέτρηση δεν επιβεβαίωσε τις προβλέψεις για 55, αλλά παρέμεινε αρκετά άνω του ορίου του 50 που διαχωρίζει ανάπτυξη από συρρίκνωση.

Η έρευνα κατέδειξε ότι η ανάπτυξη στον τομέα των υπηρεσιών επιβραδύνθηκε απροσδόκητα μετά την άνοδο του Ιουλίου, ενώ και η μεταποίηση έχασε λίγη από τη δυναμική της τον Αύγουστο, έπειτα από τις ισχυρές επιδόσεις των προηγούμενων μηνών.

«Τα αποτελέσματα της σημερινής έρευνας υπογραμμίζουν ότι η γερμανική οικονομία συνέχισε την αδιάκοπη ανοδική της τάση τον Αύγουστο», ανέφερε ο Oliver Kolodseike της Markit.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η παραγωγή, οι νέες παραγγελίες και η απασχόληση αναπτύχθηκαν με ελαφρώς πιο αδύναμους ρυθμούς σε σχέση με τον περασμένο μήνα, πράγμα που υπονοεί ότι οι συνθήκες έχουν γίνει λίγο πιο δύσκολες για τις επιχειρήσεις.

Ο υποδείκτης για τη μεταποίηση υποχώρησε στο 53,6, καθώς οι επιχειρήσεις εμφάνισαν πιο αδύναμη ανάπτυξη σε παραγωγή και νέες παραγγελίες, αλλά και επιβράδυνση στις προσλήψεις.

Ο υποδείκτης για τις υπηρεσίες μειώθηκε σε 53,3, δηλαδή στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 μηνών, ενώ οι προοπτικές για τις επιχειρήσεις επιδεινώθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.

«Φαίνεται πως υπάρχει κάποια ανησυχία που επηρεάζει τον τομέα των υπηρεσιών, που θα μπορούσε να μεταφραστεί σε χαμηλότερη ανάπτυξη τους ερχόμενους μήνες», ανέφερε ο ανώτατος οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v