Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιοχάνες Χαν: Να μας πει η Τουρκία αν θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ

Η σημερινή κατάσταση στην Τουρκία δεν συμβάλλει στην ανάγκη της ΕΕ για σταθερότητα, σύμφωνα με τον επίτροπο διεύρυνσης. Δεν είναι διαπραγματεύσιμοι οι κανόνες της ένταξης. Να ξεκαθαρίσει η Τουρκία αν μπορεί και θέλει να τηρήσει τους όρους. Όχι σε "πάγωμα" των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Γιοχάνες Χαν: Να μας πει η Τουρκία αν θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ

Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, κάλεσε την Τουρκία να απαντήσει στο «ανοικτό ερώτημα» αν είναι πρόθυμη να υλοποιήσει τα κριτήρια για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η αβεβαιότητα δημιουργεί εντάσεις στις σχέσεις της με το μπλοκ.

Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse, ο κ. Χαν δήλωσε πως οι συλλήψεις χιλιάδων ανθρώπων μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου έχει εξοργίσει ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ.

«Η κατάσταση ως έχει σήμερα στην Τουρκία δεν είναι τέτοια που θα συνέβαλε στην ανάγκη μας για σταθερότητα», δήλωσε.

Οι εξελίξεις μετά το πραξικόπημα «έχουν προκαλέσει σημαντική ενόχληση σε μεγάλα μέρη της Ευρώπης, αναφορικά με την έκταση και την ταχύτητα του κύματος των συλλήψεων», συμπλήρωσε.

Ωστόσο, ο κ. Χαν είπε πως τάσσεται κατά του «παγώματος» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, μέτρο το οποίο έχουν ζητήσει ορισμένοι πολιτικοί, περιλαμβανομένου του Αυστριακού καγκελάριου Κρίστιαν Κερν.

«Αν θέλεις να ενταχθείς (στην ΕΕ) πρέπει να πληροίς τα κριτήρια. Οι κανόνες δεν είναι διαπραγματεύσιμοι», τόνισε.

«Η Τουρκία πρέπει σύντομα να ξεκαθαρίσει αν μπορεί και θέλει να αποδεχθεί αυτούς τους όρους. Αυτό το ανοικτό ερώτημα δημιουργεί εντάσεις στις σχέσεις (με την ΕΕ)», σημείωσε, προσθέτοντας πως ο ίδιος τάσσεται υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων.

Ερωτηθείς για τις απειλές της Τουρκίας να ανοίξει τα σύνορα για την Ευρώπη στους πρόσφυγες, ο κ. Χαν είπε πως πρέπει να κατέβουν οι τόνοι. «Δεν νομίζω πως η Τουρκία μπορεί ή θέλει να μην έχει την οικονομική στήριξη της ΕΕ στη μεταναστευτική κρίση».

Σημειώνεται, πάντως, πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε πριν από λίγο πως η Ευρωπαϊκή Ένωση ακόμα δεν έχει δώσει στην Τουρκία τα 3 δισ. ευρώ που της υποσχέθηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας για το προσφυγικό. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v