Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεράστια πτώση στην κερδοφορία PetroChina και Cnooc

Η PetroChina εμφάνισε πτώση 98% στα καθαρά κέρδη του πρώτου εξαμήνου, ενώ η Cnooc κατέγραψε ζημιές έναντι κερδών πέρυσι. Οι τιμές του πετρελαίου εξακολουθούν να επηρεάζουν την κερδοφορία των μεγάλων παικτών στον τομέα.

Τεράστια πτώση στην κερδοφορία PetroChina και Cnooc

Τα αποτελέσματα των δύο μεγαλύτερων παικτών στην κινεζική ενέργεια υπογράμμισαν για μία ακόμη φορά τις επώδυνες συνέπειες των αδύναμων τιμών πετρελαίου στην κερδοφορία, μεταδίδουν οι Financial Times.

Η PetroChina, ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και αερίου στη χώρα, ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν 98% κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, σε 531 εκατ. γουάν (79,8 εκατ. δολάρια) από έσοδα 16% χαμηλότερα, σε 739 δισ. γουάν.

Η αντίπαλος Cnooc κατέγραψε καθαρή απώλεια ύψους 7,7 δισ. γουάν το πρώτο εξάμηνο, έναντι κερδών 14,7 δισ. πέρυσι. Ο όμιλος, ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στη χώρα, είχε προειδοποιήσει τον περασμένο μήνα ότι αναμένει ζημιές για τους πρώτους έξι μήνες λόγω απομειώσεων καναδικών περιουσιακών στοιχείων.

Ο Yang Hua, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Cnooc, δήλωσε επιφυλακτικός για την αγορά πετρελαίου παρά τη βελτίωση που έχει σημειώσει από τον Ιανουάριο και μετά. «Περαιτέρω ανάκαμψη στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου αντιμετωπίζει δυσκολίες», τόνισε.

Η εταιρία μειώνει το μέρισμα κατά 52%, επισημαίνει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι η εν λόγω περίοδος αποτελεσμάτων ήταν «βάναυση» για τους μεγάλους παίκτες στο πετρέλαιο, καθώς εταιρίες από την ExxonMobil μέχρι την Royal Dutch Shell έχουν καταγράψει μεγάλες πτώσεις στα κέρδη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v