Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Deutsche Bank: Η πολιτική της ΕΚΤ κάνει πιο πολύ κακό παρά καλό

«Τιμωρητικά» τα επιτόκια, τόνισε ο CEO της τράπεζας, δεδομένης της απαίτησης της ΕΚΤ για τόνωση στα κεφαλαιακά μαξιλάρια των ιδρυμάτων. Στο μεταξύ, οι εταιρίες διστάζουν να επενδύσουν και μετά βίας αναζητούν πλέον πίστωση, υποστήριξε.

Deutsche Bank: Η πολιτική της ΕΚΤ κάνει πιο πολύ κακό παρά καλό

Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, John Cryan, προειδοποίησε ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, τονίζοντας πως «η νομισματική πολιτική λειτουργεί πλέον ενάντια στους στόχους για ισχυροποίηση της οικονομίας και ένα πιο ασφαλές ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα».

Όπως μεταδίδει η Handelsblatt, ο CEO υποστήριξε ότι «δεδομένης της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας, οι εταιρίες διστάζουν να επενδύσουν και μετά βίας αναζητούν πίστωση πλέον».

Το στέλεχος πρόσθεσε ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι οι ρυθμιστικές αρχές απαιτούν από τις τράπεζες να τονώσουν τα κεφαλαιακά μαξιλάρια τους, τη στιγμή που επιβάλλουν τιμωρητικά επιτόκια σε αυτά τα επιπρόσθετα αποθέματα.

Η εφημερίδα τονίζει ότι πολλοί τραπεζίτες, οικονομολόγοι και επενδυτές μοιράζονται αυτή την άποψη του Cryan. «Η ελπίδα για τόνωση της επένδυσης σε όλη την Ευρώπη δεν έχει υλοποιηθεί, ούτε έχουν πραγματοποιηθεί οι αναμενόμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στα μέλη της ευρωζώνης που έχουν επηρεαστεί», ανέφερε ο Georg Fahrenschon, πρόεδρος της German Savings Bank Association.

Πάντως, ο Cryan, όπως και άλλοι τραπεζίτες, αναγνωρίζει ότι η δράση της ΕΚΤ περιόρισε την κρίση χρέους της ευρωζώνης και τους κινδύνους από τον αποπληθωρισμό. «Η ΕΚΤ έχει κάνει πολλά για να σταθεροποιήσει την Ευρώπη», ανέφερε, προσθέτοντας ωστόσο ότι η κεντρική τράπεζα είναι ακόμη μακριά από τους στόχους της.

Γι' αυτό τον λόγο έχει έρθει ο καιρός για μια αλλαγή, κατέληξε ο CEO, του οποίου η τράπεζα βρίσκεται εν μέσω μιας επώδυνης αναδιάρθρωσης και παλεύει να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v